"POKEROM LAŽI" SEJU RATOVE: Povodom 25 godina NATO agresije na SRJ, u Novom Sadu predstavljena knjiga belgijskog novinara Mišela Kolona

J. SIMIĆ

27. 03. 2024. u 18:39

KNjIGA belgijskog novinara i borca za pravdu i istinu Mišela Kolona "Lažljivi poker - velike sile, Jugoslavija i budući ratovi" promovisana je u Novom Sadu povodom četvrt veka od agresije NATO na SRJ.

ПОКЕРОМ ЛАЖИ СЕЈУ РАТОВЕ: Поводом 25 година НАТО агресије на СРЈ, у Новом Саду представљена књига белгијског новинара Мишела Колона

Foto: Privatna arhiva

Delo je prevela profesor Ljiljana Matić, uz podršku Pokrajinske vlade i Arhiva Vojvodine, a objavili su je Zoran Kolundžija i IK "Prometej".

Filip Šeler, Kolonov prijatelj i saradnik iz Švajcarske, kazao je da ova knjiga počinje proveravanjem onoga što su emitovale zapadne televizije i novine. Laži medija o ratu u bivšoj Jugoslaviji bile su ogromne, kao i laži o Zalivskom ratu.

- Knjiga pruža uvid u mehanizme i ciljeve dezinformacija, a pitanje koje Kolon postavlja je: možemo li dopustiti da nas lažu uzduž i popreko prilikom svakog vojnog mešanja? Navodeći izvore, novinske članke i izjave aktera događaja s kraja prošlog veka, Kolon objedinjuje dokaze koji otkrivaju stvarne interese velikih sila i njihove tajne smicalice tokom rata - rekao je Šeler.

Razumeo stradanje i nevolje Srba

FILIP Šeler je vizuelni umetnik. On je snimio više dokumentarnih filmova o stradanjima na našim prostorima. U saradnji sa srpskim vlastima snimio je dva filma o raseljenim Srbima i Romima iz Hrvatske i sa KiM. Učestvovao je u humanitarnim konvojima u Požegi i na Kosmetu. Aktivan je i u Udruženju Investig'action, čiji je osnivač Mišel Kolon.

Naglasio je da je u štivu pomno analizirano poreklo "nacionalizama" i kakve privredne i finansijske interese oni prikrivaju. To nameće pitanje: možemo li očekivati novi rat i da li se Evropa jugoslavizuje?

- Jugoslavija je poslužila kao zamorče. Ne tvrdi to samo Kolon. Prisetimo se reči Havijera Solane: "Ogled izvršen u Bosni može da posluži kao model za buduće operacije NATO" - podsetio je Šeler, koji je u Ženevi 1999. osnovao Komitet za mir u Jugoslaviji i priredio demonstracije i konferencije protiv bombardovanja SRJ.

U "Lažljivom pokeru", nastavlja Šeler, otkrivena je uloga SAD u medijskim manipulacijama koje su poslužile kao izgovor za pokretanje rata. Princip je da se jedna strana predstavi kao zločinac, a stvarni krivac kao žrtva. Uporedo, lavinama laži najistaknutija ličnost jednog naroda proglašava se diktatorom i glavnim krivcem.

U svojoj drugoj knjizi "Sto najgorih citata Amerike", Kolon kao najdrastičnije izdvaja reči Madlen Olbrajt, koja je na pitanje o svrsishodnosti američkog napada na Irak kazala da bez obzira na pola miliona ubijene iračke dece, taj rat se Americi - isplatio. Kolon je nastavio da lovi medijske laži i već je štampana njegova knjiga "Poker u Ukrajini". Prevedena je na ruski, a uskoro bi trebalo da se nađe i pred našim čitaocima.

Gnusna foto-montaža iz Omarske

IZDAVAČ Zoran Kolundžija podsetio je na lažnu fotografiju iz tzv. logora u Omarskoj u BiH koji nije ni postojao. Ona je nastala kad su strani foto-reporteri ušli s druge strane žice, razapete oko trafostanice i snimili mršavog prolaznika, a zatim ga predstavili kao mučenika koga su zlostavljali Srbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!