"TRI NEDELJE RADOVAN TRPI UŽASNE BOLOVE" Kćerka prvog predsednika RS potvrdila za "Novosti" da se Karadžićevo stanje ne popravlja

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 04. 2024. u 09:56

NI nakon tri sedmice zdravstveno stanje Radovana Karadžića, prvog predsednika RS, koji se nalazi u britanskom zatvoru na ostrvu Vajt, nije bolje, i još nije urađena ni osnovna dijagnostika, izjavila je za "Novosti" Sonja Karadžić Jovičević, kćerka prvog predsednika Republike Srpske.

ТРИ НЕДЕЉЕ РАДОВАН ТРПИ УЖАСНЕ БОЛОВЕ Кћерка првог председника РС потврдила за Новости да се Караџићево стање не поправља

Foto AP

- Nisu urađene dijagnostičke procedure, čak ni osnovne, najjednostavnije, pa se ni o adekvatnoj terapiji ne može govoriti - upozorila je Jovičevićeva.

Iako je zatvorski lekar pre dve nedelje konstatovao da su pregled i dijagnostika specijaliste neophodni u što kraćem roku, kaže ona, do toga nije došlo. Jovičevićeva je rekla da su dobili potvrdu da su nadležni oficiri i uprava zatvora, kao i Rezidualni mehanizam i predsedavajuća sudija Grasijela Gati Santana upoznati o situaciji.

- Nedostatak bilo kakve reakcije i pomaka ukazuje da pri jasnom kršenju ljudskih prava, a posebno prava na medicinsku pomoć, više ne može biti reči o neobaveštenosti i da se radi o apsolutno svesnom nepostojanju namere da se uradi bilo šta po tom pitanju - naglasila je Jovičevićeva.

Ona kaže da njen otac trpi užasne bolove jer mu nisu dali neophodne lekove, niti ima pravu lekarsku pomoć, te da sve ovo smatra pokušajem ubistva.

- Radovana, takođe, konstantno maltretiraju od kada je došao u zatvor u Englesku. Uzimaju mu stolicu, jastuk, dušek. On je u takvom zdravstvenom stanju koje se konstantno pogoršava - priča Sonja Jovičević Karadžić.

Sonja Karadžić Jovičević

Ukoliko haški Mehanizam vrlo brzo ne učini ništa da se pomogne prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je u teškom zdravstvenom stanju u britanskom zatvoru bez adekvatne zdravstvene nege, njegov pravni tim će se obratiti UN. To je najavio advokat Goran Petronijević i istakao da će zatražiti od zatvorske uprave odobrenje da dođu i srpski lekari. Petronijević je izrazio sumnju da u britanskom zatvoru na ostrvu Vajt postoje prikrivene namere, jer smestiti Karadžića od 79 godina sa takvim zdravstvenim problemima u ćeliju bez zdravstvene njege, znači - ubiti ga:

- Ukoliko mu se nešto desi, odgovornost će biti na upravi i haškom Mehanizmu. On je naveo da je ponovio pismo sa puno detalja koje je u međuvremenu saznao i poslao ga predsedavajućoj haškog Mehanizma sudiji Grasijeli Geti Santani, koja je odgovorila da će Mehanizam "samo preduzeti ono što treba".

- I evo, mi čekamo da preduzmu, ali bojim se da to čekanje ima svoju granicu. Tako da sačekaćemo još koji dan, a ako ne bude ništa, onda ćemo pisati UN, obratićemo se svima - istakao je Petronijević, koji je i Karadžićev pravni savetnik.

Petronijević je rekao da je Karadžićev pravni tim uputio dopise svima, i Mehanizmu i upravi britanskog zatvora na ostrvu Vajt, te dodao da posredno, preko sudije Santane, zna da su iz britanskog zatvora rekli da je Karadžić bolje nego što predstavljaju njegovi pravni savetnici.

Lekari iz Srpske spremani za posetu

DIREKTOR Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je da je spreman da ode u Englesku da pregleda Radovana Karadžića čije je zdravstveno stanje pogoršano. Đajić je istakao da tim lekara UKC RS može otputovati u Britaniju čim dobiju potrebna odobrenja. Inače dr Đajić je u februaru ove godine predvodio tim lekara iz Banjaluke koji je pregledao generala Ratka Mladića u Hagu, kao i medicinsku dokumentaciju koja se odnosi na generala Mladića. Lekarski tim su pored dr Đajića činili i dr Nikola Šobot, dr Milan Stojaković i dr Siniša Miljković.

- Oni su rekli otprilike - ne, ne, nije to tako strašno , on je mnogo bolje nego što ja kao njegov pravni savetnik predstavljam. To je strašno, jedna bezizlazna situacija, čovek je tamo u zatvoru, odveli su ga tamo i bacili - kaže Petronijević.

Petronijević je rekao da nema mogućnosti da se ode i vidi Karadžić, da se razgovara sa njim, pomogne ili odnesu lekovi. Aktuelni predsednik Republike Srpske Milorad Dodik dok je obavljao dužnost srpskog člana Predsedništva BiH zatražio je od predsednice Santane da u okviru svojih nadležnosti interveniše kod Vlade Velike Britanije da odmah preduzmu potrebne mere da se zaustavi zatvorski teror nad Karadžićem, koji izdržava kaznu doživotnog zatvora na britanskom ostrvu Vajt.

Zatvor u kojem Karadžić izdržava kaznu doživotne robije ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)