SLEDE OKTOBARSKE VREMENSKE PROMENE: Meteorolog Čubrilo otkriva kada stiže prvo veće zahlađenje

Novosti online

27. 09. 2023. u 12:16

VREME do pred kraj nedelje pretežno sunčano i toplo, zatim sledi prolazno naoblačenje, ponegde kiša i manje osveženje. Početkom sledeće nedelje ponovo toplo, dok je oko 5. oktobra moguće prvo jače, jesenje zahlađenje.

СЛЕДЕ ОКТОБАРСКЕ ВРЕМЕНСКЕ ПРОМЕНЕ: Метеоролог Чубрило открива када стиже прво веће захлађење

Foto: D. Balšić

Do subote uveče pretežno sunčano i toplo. Noći sveže, ponegde i maglovite, uz minimume od +6 do +16 stepeni Celzijusa, tokom dana maksimumi od +23 do +27, lokalno i oko +29 stepeni Celzijusa, što je iznad prosečnih vrednosti, vetar slab do umeren, istočni, navodi meteorolog Marko Čubrilo, u najnovijoj vremenskoj prognozi.

U subotu naoblačenje

U subotu krajem dana na severu regiona naoblačenje ponegde uz pojavu kiše ili pljuska. Ovo naoblačenje će biti posledica premeštanja slabog, hladnog, fronta koji će se u toku noći ka nedelji i u nedelju pre podne premestiti preko središnjih i jugoistočnih delova regiona ponegde donoseći prolaznu kišu ili pljusak.

Ne očekuju se veće količine padavina, a nad velikim delom regiona će se zadržati suvo vreme. Vetar u subotu uveče na severu regiona u okretanju na pojačan, severozapadni smer.

U nedelju svežije uz maksimume od +17 do +24 stepena Celzijusa, što je u okviru proseka za kraj septembra.

Početkom sledeće nedelje ponovo relativno toplo i oko 3. 10. bi se maksimumi mogli kretati od +25 do +30 stepeni Celzijusa, što je znatno iznad proseka za prve dane oktobra.

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Prvo jače zahlađenje posle 5. oktobra

- Oko 4. oktobra operativni proračuni modela simuliraju podizanje Azorskog anticiklona na severozapad, što bi po njegovoj istočnoj periferiji pokrenulo spuštanje slabo vlažnog ali osetno hladnijeg vazduha iz oblasti Skandinavije - navodi Čubrilo.

- Ukoliko bi se takva sinoptika održala oko 4. 10. treba očekivati prolazno naoblačenje, kišu i moguće pljuskove, jak severni vetar i osetnije zahlađenje, te bi se oko 6. 10. maksimumi kretali u okviru pravih jesenjih vrednosti od +12 do +18 stepeni Celzijusa, dok bi minimumi mogli biti od +3 do +9 u nizijama, dok se preko 800 mnv može javiti mraz od -4 do -1 stepen Celzijusa. Ansamble niz ECMWF-a za sada podržava opciju tog prvog jačeg zahlađenja negde oko 5. oktobra - zaključuje meteorolog.

BONUS VIDEO: SITUACIJA JE NEPODNOŠLjIVA“: Meštani Grčke Tesalije u očaju nakon razorne oluje Danijel

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima