PREPOZNAJTE PRVE ZNAKE NA VREME: Ovo su simptomi koji mogu da ukažu na pojavu demencije

V. N.

19. 07. 2023. u 21:00

NAČIN da se stanje demencija dijagnosticira što je ranije moguće daje ljudima najbolje šanse za održavanje i ublažavanje simptoma ovog zdravstvenog stanja.

ПРЕПОЗНАЈТЕ ПРВЕ ЗНАКЕ НА ВРЕМЕ: Ово су симптоми који могу да укажу на појаву деменције

Foto: Free Images Pixabay

Stoga, nije loše poznavati rane simptome koji uzrokuju demenciju, jer to može pomoći osobama i dati njihovim porodicama više vremena da razumeju dijagnozu i planiraju budućnost.

Naučnici klinike Mejo otkrili su sve više dokaza koji pokazuju da se obrasci hodanja menjaju pre nego što se pojave problemi s pamćenjem i prepoznavanjem.

To je zato što demencija ubija moždane ćelije što može uticati na pokrete. Takođe, kod osoba koje imaju demenciju može se ukazati i kraći zamah ruku dok hodaju. Studija objavljena u časopisu Journal of Alzheimer's Disease takođe je pokazala da ljudi s tom bolešću verovatno imaju kraće korake.

Pored toga, postoje još neki simptomi na koje bi trebalo obratiti pažnju - kratkoročni gubitak pamćenja, promene rasploženja, gubitak interesovanja, nedostatak fokusa, ishitrene odluke, zbunjenost, smanjena kordinacija pokreta i otežana sposobnost obavljanja svakodnevnih zadataka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!