ZBOG ZABRANA UGROŽENA EGZISTENCIJA LJUDI: Predsednici Herceg Novog, Tivta i Budve nezadovoljni podrškom Ministarstva finansija

V. V.

17. 03. 2021. u 22:25

PREDSEDNICI hercegnovske, tivatske i budvanske opštine, Stevan katić, Željko Komnenović i Marko Carević obratili su se Ministarstvu finansija i socijalnog staranja nezadovoljni izostankom podrške privredi u ovim opštinama, koje su posebno ekonomski pogođene zatvaranjem brojnih delatnosti na period duži od mesec dana.

ЗБОГ ЗАБРАНА УГРОЖЕНА ЕГЗИСТЕНЦИЈА ЉУДИ: Председници Херцег Новог, Тивта и Будве незадовољни подршком Министарства финансија

Foto: V. V.

- Upoznati smo sa merama koje su donešene za roditelje dece do 11 godina. Osim njih, na području naših opština žive i rade i roditelji starijih učenika, studenata, kao i ljudi koji možda nemaju decu, a egzistencija im je ugrožena merama Ministarstva zdravlja, kojima im je zabranjen rad. Ugrožena kategorija su i podstanari, kao i preduzetnici koji iznajmljuju poslovne prostore. Donošenjem subvencija za zarade za februar za privrednike sa područja naših opština, pokazali biste građanima da ste zaista posvećeni tome da im u vremenima teškim za sve nas, makar malo olakšate borbu za opstanak ionako ugroženog poslovanja - navedeno je u obraćanju trojice predsednika.

Iz Ministarstva finansija pozvali su rukovodstva opština da pokažu razumevanje jer je "Vlada u ograničenim finansijskim uslovima i velikom pritisku na javne finansije, a nastoji usmeriti sredstva na najugroženije delatnosti privrede".

Iz Ministarstva podsećaju da su osim subvencionisanja februarskih zarada zaposlenih na plaćenom odsustvu, aktuelne i ostale mere u okviru Programa subvencionisanja zarada u prvom kvartalu 2021. Navode mogućnost odlaganja i reprograma plaćanja poreza i doprinosa na dohodak, jednokratnu podršku za uspostavljanje sistema za elektronsku fiskalizaciju, dodatne mere podrške za turizam i ugostiteljstvo. Podsećaju na definisanu meru za smanjenje cene zakupa prostora u državnom vlasništvu za 50 odsto kao i odlaganje obaveza po ovom osnovu, saopšteno je iz Opštine Tivat.

Iz Ministarstva je rečeno i da aktuelne mere, one koje podrazumevaju konkretna davanja, i one koje se odnose na olakšice, predstavljaju značajnu podršku privredi.

DA RADE BAR DO 17 ČASOVA

SITUACIJU u Herceg Novom najbolje oslikava najava mogućeg protesta uglavnom vlasnika butika, trogovina i drugih uslužnih delatnosti, koji zahtevaju da im se omogući rad maloprodaja makar do 17 sati, bespovratna sredstva za robu i plaćanje najmova, isplate subvencije na zarade zaposlenih od januara 2021. i anuliraju zaduženi porezi i doprinosi od marta 2020.godine. Oni su uvereni da je Boka više ugrožena od centralne Crne Gore, jer bokeljski gradovi nemaju prihoda osim od turizma a prošle godine sezona je uništena.

- Verujemo da i sada pokazujemo interaktivan pristup kada su privrednici u pitanju, uz svakodnevnu posvećenost analizi njihovih zahteva i njihovog prihvatanje u meri mogućeg u trenutnim finansijskim uslovima", navedeno je u odgovoru Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!