NOVA OFANZIVA URA NA MAFIJU: Abazović nastavlja borbu sa kriminalom, sutra predaju predlog Zakona o poreklu imovine

V.K.

01. 04. 2024. u 07:30

PROŠLO je više od godinu od kada je vlada Dritana Abazovića predložila Skupštini Crne Gore Zakon o poreklu imovine na usvajanje, a koji tada nije dobio potrebnu podršku poslanika.

НОВА ОФАНЗИВА УРА НА МАФИЈУ: Абазовић наставља борбу са криминалом, сутра предају предлог Закона о пореклу имовине

V.K.

 Novina u zakonu je bila što je predloženim zakonom propisano da se od počinioca krivičnog dela može oduzeti imovina ako je stečena kriminalom, a njena ukupno procenjena vrednost iznosi najmanje 50.000 evra, ako je potvrđena optužnica za krivična dela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva. Iz URA najavljuju da će sutra predati u skupštinsku proceduru novi predlog zakona o poreklu imovine koji će, kako navode, omogućiti da se ispita poreklo imovine od devedesetih godina do danas.

- Usvajanje zakona bi omogućilo još snažniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a kao njegov rezultat imali bismo vraćanje novca stečenog nelegalnim putem u kasu svih građana. Ostaje da vidimo da li će ovoga puta u Skupštini Crne Gore biti dovoljno poslanika kojima će interes građana i borba za pravdu biti na prvom mestu, a ne interesi kriminalnih struktura - naveli su u saopštenju stranke Dritana Abazovića.

Manžetne, satovi, telefoni...

ZAŠTITNICA Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Valentima Pavličić tokom konsultativnog saslušanja pred skupštinskim Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu kazala je da Crna Gora nema ni efikasne, ni efektivne postupke pred sudovima.

- Dobila sam informaciju da do 2023. imamo 12 pravosnažnih presuda, od čega smo oduzimali manžetne, telefone i satove. Osim u tri, odnosno četiri predmeta u kojima smo imali pravosnažnu presudu na osnovu sporazuma o priznanju krivice. Je li to nama efikasan i efektivan postupak? Ne - poručila je Pavličićeva.

Evropska unija je spremna da pomaže Crnoj Gori u procesu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, i u tom kontekstu, oduzimanja imovine stečene nezakonitim aktivnostima. Od propusta sudstva i tužilaštva u slučajevima organizovanog kriminala koji se okončavaju oslobađajućim presudama crnogorsko društvo je trpelo i trpi ogromnu štetu.

Direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković tvrdi da je 99 odsto nezakonito stečene imovine na ime firmi iz inostranstva, ofšor firmi, a ne na imenima i prezimenima javnih funkcionera.

- Međunarodna saradnja je ključna. Ako se budemo bavili time, ko je blesav da na svoje ime drži stotine miliona evra u Crnoj Gori sigurno nećemo imati puno postupaka. Nije pitanje da li treba da uvedemo zakon o oduzimanju imovine, već je pitanje kako to treba uraditi - smatra Vanja Ćalović Marković.

Vlada je potrošila dve godine rada na ovom pravnom aktu, utvrdila ga bez javne rasprave, ocenjujući da je reč o "istorijskom rešenju", ali on nikada nije zaživeo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!