STEĆCI ČEKAJU POVRATAK Odneti srednjovekovni spomenici iz sela na međi sa RS još na Cetinju

V.K.

16. 12. 2023. u 13:15

ISTRAŽIVAČ naše ćirilične baštine i nadgrobnih spomenika dr Goran Komar pozvao je nadležne u Crnoj Gori da vrate kulturno i istorijsko blago - stećke tamo odakle su pre više godina odneti sa prostora Banjina i Oputne Rudine, u nikšićkoj opštini, koja se međi sa Republikom Srpskom.

СТЕЋЦИ ЧЕКАЈУ ПОВРАТАК Однети средњовековни споменици из села на међи са РС још на Цетињу

Svetigora

Reč je o grobnim spomenicima iz srednjeg veka sa nekropola u Počekovićima i Klenku, koji se sada nalaze na Cetinju u dvorištu Narodnog muzeja.

Komar podseća da su tokom 2012. Narodni muzej Crne Gore i Ministarstvo kulture organizovali prenošenje većeg broj nadgrobnih spomenika tipa stećka sa lokaliteta u ovim selima. Ekipe zadužene za odnošenje spomenika, najpre su se pojavile u Vraćenovićima, ali su odlučnim otporom meštana osujećeni. Naglašava da, iako su nadležni poručili da će ukoliko se ustanovi da se tu nalaze grobna mesta uraditi projekat prezentacije i zaštite kompletnog mesta i stećak vratiti - to se nije dogodilo. Meštani su protestovali i zbog odnošenja spomenika sa privatnih poseda pojedinih žitelja Počekovića.

Povodom ovih događaja reagovala je episkopija Budimljansko-nikšićka, uz zahtev da se spomenici vrate.

- Ukazano je na potrebu i civilizacijsku tekovinu poštovanja grobnih mesta koja ni okupatori nisu skrnavili, kao i obaveznost poštovanja i čuvanja duhovne niti koja veže pokojnika-vlasnika groba i njegovog grobnog belega koji predstavljaju integralnu i nerazdvojnu celinu - rekao je Komar.

Iz seoskih grobalja u okolini Pljevalja, dizalicom su u kamione ubacivani stećci koji su završavali na Cetinju u dvorištu Biljarde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove