DAŽDEVNJACI "OSVOJILI" BEOGRAD: Vlažno vreme poslednjih dana izmamilo iz skrovišta žuto-crne vodozemce

A. Z. K.

23. 04. 2024. u 19:49

ŠARENI daždevnjaci izašli su "u šetnju" zbog čestih kiša poslednjih dana u Beogradu.

ДАЖДЕВЊАЦИ ОСВОЈИЛИ БЕОГРАД:  Влажно време последњих дана измамило из скровишта жуто-црне водоземце

Foto Shutterstock

Ovi vodozemci žive sa nama, skriveni u zelenim gradskim oazama. Međutim, pojedinim Beograđanima nije bilo svejedno kada su ugledali na ulici crnog vodozemca sa žutim šarama. Prema rečima stručnjaka, oni nisu opasni, ali bi sugrađani trebalo da ih izbegavaju, da ih ne uzimaju u ruke zbog supstanci koje ispuštaju.

Pogoduje im dosta kiša

DAŽDEVNjAK ima crno telo i žute mrlje, pa kada se pojavi u prirodi ljudi ga mogu uočiti zbog upečatljivih boja. Telo im je dugo od 12 do 17 centimetara. Ovaj vodozemac živi u zapadnoj, srednjoj i južnoj Evropi. Kada je lepo vreme, građani ga neće videti, ali obilne padavine im pogoduju pa tada postaju vidljiviji.

Prethodnih dana na društvenim mrežama širile su se fotografije daždevnjaka, a javilo se i nekoliko sugrađana koji su rekli da su ih takođe videli. Jedan Beograđanin pronašao je ovog šarenog vodozemca na ulici u naselju Cvetanova ćuprija. Nakon toga, građani su se javljali da su ih uočili i u drugim delovima grada. Pojedini su čak mislili da je u pitanju i odbegli ljubimac. Nisu opasni, žive u blizini vode, a prema rečima stručnjaka, pogodovala im je kiša koja je padala.

Foto: Printscreen

- Šareni daždevnjak živi u Beogradu i ima ih na mestima gde je dosta zelenila i gde ima vode - rekla je za "Novosti" Katarina Breka sa Biološkog fakulteta. - Vidim da su pojedinci mislili da je u pitanju egzotična životinja, ali nije, kiša ih je izmamila. Preporuka je da ih građani ne diraju pošto oni ispuštaju supstance kroz svoju kožu kako bi se zaštitili od grabljivica. U slučaju da ih građani dodirnu, ne bi trebalo da dodiruju usta, nos i oči, jer bi nakon toga mogli da osete peckanje ili da dobiju crvenilo. Nisu opasni, ali svakako je neophodno oprati ruke u slučaju da ih neko dodirne.

Ukoliko ih građani zateknu na ulici bilo bi dobro da ih prebace u travu, ali je pranje ruku nakon toga obavezno. Kako nam je objasnila Katarina, oni nisu neobična pojava u našem gradu. Međutim, zbog manjka zelenih površina i sve veće urbanizacije grada Beograđani sve ređe imaju priliku da ih vide.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)