KALEMEGDAN NADGLEDA 67 KAMERA: Na Beogradskoj tvrđavi postavljen video-nadzor koji će doprineti većoj sigurnosti posetilaca i spomenika

S.V.

29. 03. 2024. u 14:49

DUGOGODIŠNjEM čekanju da se na kompleks Beogradske tvrđave postave kamere kako bi čuvari u svakom momentu znali šta se dešava na svakom pedlju Kalemegdana - došao je kraj. Nadležni iz JP "Beogradska tvrđava" postavili su 67 kamera visoke rezolucije na lokacijama prema projektu Arhitektonsko-građevinskog instituta.

КАЛЕМЕГДАН НАДГЛЕДА 67 КАМЕРА: На Београдској тврђави постављен видео-надзор који ће допринети већој сигурности посетилаца и споменика

D. Balšić

Da bi video-nadzor bio pokrenut, neophodno je da poverenik za zaštitu podataka o ličnosti da odobrenje. Očekuje se da će ovaj sistem ubrzo početi da radi.

- Nastavićemo da preduzimamo dalje radnje i mere na unapređenju i zaštiti kompleksa Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan, pri čemu će upotreba sistema video-nadzora nesumnjivo doprineti očuvanju zaštićene prostorno-kulturne celine i bezbednosti posetilaca - obajšnjavaju, za naš list, iz JP "Beogradska tvrđava".

Kada kamere počnu da rade na Beogradskoj tvrđavi, ovaj najatraktivniji turistički kompleks u prestonici biće dodatno obezbeđen. Iako su radnici obezbeđenja ovde prisutni 24 časa svakog dana i mesečno, u proseku, spreče petnaestak krađa i pokušaja uništavanja kulturnih dobara, to ipak nije dovoljno. Osim što je nedostatak kamera "ohrabrivao" vandale da nanose štetu znamenitostima, identifikacija i kažnjavanje bahatih bili su nemogući. Zato su 2020. godine, na tek obnovljenom postamentu "Pobednika", osvanuli grafiti, kao i na Stambol kapiji i Damad Ali-pašinom turbetu.

Grobnica narodnih heroja najčešća meta

GROBNICA narodnih heroja, gde su crnim sprejom napisali "Komunisti teroristi". Upravo je ovaj spomenik bio najviše na udaru nesavesnih građana, koji je, prema podacima JP "Beogradska tvrđava", samo u prethodne dve godine bio oskrnavljen čak 10 puta! Zato su iz SKOJ-a od Grada nedavno zatražili da se kamere na Kalemegdanu konačno postave, kako bi se osujetili i otkrili eventualni budući vandali.

Sprejovi u rukama nesavesnih crtali su i pisali političke poruke i po grobnici komunističkih narodnih heroja, što se ponovilo i pre nekoliko meseci. Najveća šteta napravljena je u maju 2020. godine, kada su vandali provalili u Barutanu, oborili rimsku statutu iz 2. veka, koja je pukla u nekoliko delova. Konzervatori Narodnog muzeja još rade na restauraciji ove skulpture.

Postavljanje video-nadzora čuvarima će olakšati posao, sprečiti eventualne incidente i sukobe koji su se ovde neretko dešavali. Takođe, i sugrađanima će biti lakše da pronađu svoje izgubljene stvari, jer nam je obezbeđenje ranije reklo da na prostoru Beogradske tvrđave gotovo svakodnevno nalaze lopte, igračke, ključeve, telefone, ali i novac. Ovaj projekat, koji uključuje i pokrivanje Kalemegdana bežičnim internetom je vredan 52 miliona dinara.



 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!