NADLEŽNI PODSEĆAJU: Na niskim temperaturama zaštita vodomera obavezna, evo kako da sačuvate uređaj i cevi

S. V.

02. 12. 2022. u 09:30

HLADNI dani i niske temperature mogu prouzrokovati kvarove na vodovodnim instalacijama, kao i pucanja stakala na vodomerima, zbog čega JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" beleži veliki broj prijava tokom zimskih meseci.

НАДЛЕЖНИ ПОДСЕЋАЈУ: На ниским температурама заштита водомера обавезна, ево како да сачувате уређај и цеви

Foto: N. Skenderija

Iz ovog gradskog preduzeća apeluju na sugrađane da pripreme instalacije za predstojeći period, kako ne bi imali neprijatne situacije i nepotrebne izdatke.

Veliki problem predstavljaju vodomeri u skloništima koja nisu obezbeđena poklopcima i koja su puna vode, jer su u opasnosti od pucanja. S obzirom na to da je održavanje vodomernih šahtova u nadležnosti potrošača, potrebno ih je adekvatno zaštiti tokom zime kako bi neometano merili potrošnju.

- Vodomerna skloništa trebalo bi da su obezbeđena odgovarajućim poklopcem i potpuno isušena, u slučaju da se u njima skupljala voda - objašnjavaju iz "Beogradskog vodovoda". - Precizno merenje potrošnje vode zavisi od ispravnosti vodomera, a to na kraju utiče i na iznos na računu korisnika.

Građani koji imaju kuće u kojima ne borave tokom zimskih meseci trebalo bi da isprazne svoje vodovodne instalacije, jer višednevne niske temperature mogu da naprave štetu u kupatilu ili kuhinji ukoliko se voda smrzne u cevima.

OTVARANjE VENTILA

NA proleće, kada se otvore ventili, instalacije će se napuniti vodom, a česme će automatski biti spremne za korišćenje. Nadležni preporučuju sugrađanima da, ukoliko su ventili više meseci bili zatvoreni, prvo puste da isteče nekoliko litara vode, te da je zatim koriste.

- Dvorišne vodovodne instalacije koje idu do česama, garaža, šupa i izdvojenih objekata koji se ne greju, trebalo bi takođe obezbediti. Zato je potrebno da se voda iz cevi ispusti na slavini koja se nalazi na najnižem delu sistema, najčešće u podrumskim prostorijama. Ako potrošač na vreme "konzervira" točeća mesta, odnosno mrežu isprazni, neće imati problema sa pucanjem instalacija - poručuju iz ovog preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima