SRBI U VRBICI KOD LIVNA ČUVAJU SEĆANJE NA KANADSKOG NAREDNIKA: Na parohnom domu postavili spomen-ploču Marku Ležeru

Рада Шегрт
Rada Šegrt

23. 04. 2024. u 19:48

SRPSKI narod u donjem delu Livanjskog polja, u selima Čelebić, Bojmunte, Radanovci i Vrbica, i posle više od dvadeset godina neguje uspomenu na kanadskog narednika Marka Danijela Ležera (29).

СРБИ У ВРБИЦИ КОД ЛИВНА ЧУВАЈУ СЕЋАЊЕ НА КАНАДСКОГ НАРЕДНИКА:  На парохном дому поставили спомен-плочу Марку Лежеру

Foto: Privatna arhiva

U crkvi Silaska Svetog duha na apostole u Vrbici, u nedelju mu je služen pomen, a na zgradu Parohijskog doma, koja je nekada davno bila i škola, postavljena je spomen-ploča, kao znak trajne zahvalnosti za ono što je uradio za ljude ovog kraja.

Ležer, dobri Markan kako su ga zvali Srbi, kao pripadnik mirovnih snaga Sfora, službovao je u ovom delu jugozapadne Bosne, a nekoliko godina kasnije, nažalost, poginuo je u Avganistanu. 

- O Markovoj hrišćanskoj ljubavi prema povratnicima u sela donjeg Livanjskog polja posle građanskog rata od 1992. do 1995. godine pevaju anđeli na nebu, a na zemlji zahvalni vrbički parohijani i njihovi potomci čuvaju uspomenu na našeg "dobrog Markana", pričajući svojoj deci priče o njegovim dobročinstvima i neprestano ga pominjući u svojim molitvama - napisano je na spomen-ploči.

Foto: Privatna arhiva

Spomen-ploča za Marka Danijela Ležera

Ovo je četvrta godina uzastopno kako se Srbi u vaskršnje dane molitveno sećaju ovog vojnika plemenitog srca. Iako je u selima donjeg Livanjskog polja bio svega pola godine, mnogo im je pomogao da obnove svoje porušene kuće kojima su se vraćali 2000. godine, posle pet godina života u izbeglištvu u koje ih je oterala zločinačka hrvatska vojno-policijska operacija "Oluja". Svojom humanošću i toplim ljudskim odnosom prema njima, utisnuo je trajan žig na njihovim srcima.

KONTAKT SA RODITELjIMA

I PORED mnogobrojnih pokušaja nismo uspeli da ostvarimo novi kontakt sa Marlej Ležer, ali su neki naši zemljaci, koji žive u inostranstvu, uspostavili vezu sa njegovim roditeljima. Veoma su iznenađeni i zahvalni što i dalje gajimo sećanje na njihovog sina. Predložiću predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da posthumno odlikuje Marka Ležera - kaže Saša Šunjka. 

- Pomagao je da se obnove kuće, donosio meštanima hranu, a u Kanadi je iskreno i svim srcem širio istinu o ljudima ovog kraja, da nisu agresori ni zlikovci, već da su proterani sa svojih imanja na koja su počeli da se vraćaju u zapaljene i porušene domove. Mnogo je pričao i svojoj porodici o stradanju našeg naroda, što je bilo presudno da kasnije njegova supruga Marlej osnuje fondaciju "Ležer" preko koje je obezbedila zaista veliku sumu novca i uz pomoć kanadskog Ministartsva za međunarodnu saradnju obnovila našu porušenu crkvu i parohijski dom - navodi Saša Šunjka, koji je, uz podršku još nekoliko parohijana, najzaslužniji što se održava pomen na Marka Danijela Ležera.

Saša Šunjka i Goran Veselinović, kamenorezac iz Kozarske Dubice gde Šunjka živi, donirali su spomen-ploču koja je postavljena na Parohijski dom u Vrbici.

Kada su Srbi donjeg dela Livanjskog polja 2002. godine čuli da je njihov Markan, kako su ga od milošte zvali, poginuo u Avganistanu, preko kanadske ambasade u Sarajevu uputili su telegram saučešće njegovoj porodici. Takva emocija bila je presudna za poštovanje koje je kasnije Marlej Ležer uzvratila meštanima pomenutih sela. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo