BUDUĆNOST JE SADA: Očuvanje prirode za naredne generacije

Novosti online

11. 04. 2024. u 10:01

U SRBIJI se 11. aprila obeležava Dan zaštite prirode. Ovo je prilika da se ukaže ne samo na značaj očuvane prirode za opstanak živog sveta i kvalitet životne sredine i življenja ljudi, već i značaj upravljanja zaštićenim područjima.

БУДУЋНОСТ ЈЕ САДА: Очување природе за наредне генерације

Foto: Predrag Kostin, divlja_srbija

Za Dan zaštite prirode u Srbiji odabran je 11. april, jer je na taj dan 1949. godine prvi put ustanovljen status jednog područja kao zaštićenog prirodnog dobra, a to su vodopadi u okviru Spomenika prirode „Velika i Mala Ripaljka“ na teritoriji opštine Sokobanja. Ovaj datum u našoj zemlji se obeležava od 2009. godine.

Srbija predstavlja jedan od šest centara biodiverziteta Evrope, a naši najočuvaniji i najznačajniji delovi prirodne baštine čuvaju u okviru sistema 471 zaštićenog područja koja zauzimaju površinu od 7,66 odsto teritorije naše zemlje

Naša zemlja ima 471 zaštićeno područje: 5 nacionalnih parkova (Šar planina, Tara, Fruška gora, Kopaonik, Đerdap),18 parkova prirode (Radan, Grmija, Golija, Zlatibor, Stara planina, Mokra Gora, Sićevačka klisura), 21 predela izuzetnih odlika, 70 rezervata prirode, 6 zaštićenih staništa, 315 spomenika prirode, 36 područja od kulturnog i istorijskog značaja, kao i 1783 strogo zaštićenih divljih vrsta i 860 zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva.

Svake godine, Nacionalni dan zaštite prirode nas podseća na neophodnost očuvanja prirodnih bogatstava koja nas okružuju. Ovaj dan je prilika da se osvrnemo na lepote i vrednosti našeg prirodnog okruženja, ali i na izazove sa kojima se suočavamo u njegovoj zaštiti.

Foto: Predrag Kostin, divlja_srbija

U savremenom svetu, sve veći uticaj čoveka na životnu sredinu zahteva od nas da budemo svesni posledica naših aktivnosti i da preduzmemo konkretne korake ka zaštiti prirode. Priroda je izvor života na Zemlji i neophodno je da je sačuvamo radi opstanka budućih generacija.

Srbija je zemlja koja se može pohvaliti izuzetnom raznolikošću flore i faune, kao i brojnim zaštićenim područjima koja su dom retkim i ugroženim vrstama. Međutim, suočavamo se sa brojnim izazovima, uključujući ilegalnu seču šuma, zagađenje voda i vazduha, kao i gubitak staništa usled industrijskog razvoja. Nacionalni dan zaštite prirode je prilika da se podigne svest o ovim problemima i da se podstakne aktivno učešće građana u zaštiti i unapređenju prirodnog okruženja.

Foto: Predrag Kostin, divlja_srbija

Obeležavanje Nacionalnog dana zaštite prirode je više od simboličnog akta; to je poziv na akciju i podsećanje da je zdravlje naše planete direktno povezano sa zdravljem svakog pojedinca. Zajedno možemo raditi na stvaranju održive budućnosti i zaštiti prirodnih lepota Srbije za buduće generacije.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove