"I DECA UČE KAKO SE PRIRODA BRANI ZNANJEM": Naučni piknik 17. i 18. maja Arboretumu šumarskog fakulteta

Lj.B.

26. 04. 2024. u 12:22

Naučni piknik pod sloganom "Misli zeleno", u organizaciji Festivala nauke i u saradnji sa Šumarskim fakultetom Univerziteta u Beogradu biće održan u prostoru Arboretuma Šumarskog fakulteta na Banovom brdu 17. i 18. maja, od 11 do 19 časova, najavili su organizatori.

И ДЕЦА УЧЕ КАКО СЕ ПРИРОДА БРАНИ ЗНАЊЕМ: Научни пикник 17. и 18. маја Арборетуму шумарског факултета

šumarski fakultet

Na ovom događaju će posetiocima biti predstavljene naučne priče uz akcenat na biologiju, ekologiju i održivi razvoj, a kroz interaktivne postavke, radionice i vođene ture u saradnji sa fakultetima institutima i organizacijama civilnog društva. Ovaj program se sastoji od pet celina, kroz koje će posetioci imati priliku da se upoznaju sa načinima zaštite rečnog toka i odbrane od poplava, sa brojnim stanovnicima koji prave svoja skloništa unutar i na drveću, ali i sa načinima na koje se određuje starost drveta i pričama koje nam pričaju godovi o klimatskim promenama.

Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu predstaviće se interaktivnom postavkom "Govori sve što je živo, komunicira svaki nivo!" o načinima komunikacije između svih živih bića, od mikroorganizama do složenih organizama poput biljaka i životinja.

O neverovatnoj teoriji o podzemnoj mreži koja povezuje šumu u zajednicu u kojoj različita stabla razmenjuju resurse i brinu jedna o drugima.

Za decu od pet i više godina biće organizovane radionice prilagođene njihovom uzratu. Udruženje građana UčenIQ i Mensa Srbije će podstaći decu da rešavaju male ekološke zadatke i uče o biodiverzitetu i razvrstavanju otpada pomoću robotića pčelica (BeeBot). Edukativni centar Čupoglavci predstaviće najmlađima tajne našeg srca kroz radionicu na kojoj će imati priliku da izrađuju modele srca i stetoskopa od recikliranih materijala koji su nam svima dostupni kod kuće.

Na improvizovanom igralištu Akademskog Speleološkog alpinističkog kluba - ASAK, centralna tema su pećine i jame kao poslednji neistraženi delovi planete Zemlje, a najmlađi speleolozi će biti u prilici da isprobaju opremu potrebnu za bavljenje ovom uzbudljivom aktivnošću. Za prave avanturiste Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu predstaviće jedinstvenu akcionu igru uloga i orijentacije "Potraga za Lesnikom", koju su osmislili pedagozi.

Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju predstaviće interaktivnu postavku "Čudesni svet u kapi vode", o vodi kao izvoru života i vodenim ekosistemima ali i o važnosti konstantnog kontrolisanja kvaliteta vode u jezerima i rekama iz kojih stiže do nas, krajnjih korisnika. Fakultet za fizičku hemiju, Univerziteta u Beogradu priprema interaktivnu postavku "Molekulske alijanse za održivu budućnost" kroz jednostavne eksperimente koji nude uvid u u našu okolinu i našu ulogu u njenom očuvanju.

Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu će na Naučnom pikniku predstaviti najsavremenije materijale koji imaju zadatak da odgovore na zahteve očuvanja životne sredine i sve zahtevniju gradnju 21. veka. Centar za ekološki menadžment i odrđivi razvoj Fakulteta organizacionih nauka predstaviće VR avanturu "Šetnja po planeti" u okviru koje će posetioci moći da hodaju dnom okeana, popnu se na najviše planine, ili pešače Amazonskim Šumama. Centar za promociju nauke organizovaće radionicu "Klimatska prva pomoć", u okviru koje će deca školskog uzrasta učiti o klimatskim promenama kao i njenim posledicama.

Fizičko hemijski šou Eksplodirajuća otkrića Milana Popovića predstavlja pravi pirotehnički spektakl uz pomoć mnogo fizike i hemije. Ovaj niz eksperimenata suptilno će razotkriti brojne zablude uz prasak i eksploziju.

MUP republike Srbije - Sektor za vanredne situacije predstavlja najmlađima, ali i starijim posetiocima važnost postupaka u slučajevima požara u gradovima i šumama.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar