SVINJSKA KUGA U ČAČKU: Proglašena epidemija na delu teritorije

V. ILIĆ

27. 04. 2024. u 10:00

NA delu teritorije Čačka ponovo je proglašena epidemija svinjske kuge.

СВИЊСКА КУГА У ЧАЧКУ: Проглашена епидемија на делу територије

Foto P. Milošević

 Ovo je saopšteno u rešenju koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu, dok je zaraženim područjem od zarazne bolesti afričke kuge svinja proglašeno selo Tavnik na teritoriji grada Kraljeva, kao i Bresnica na području Čačka. Zaraza, zbog koje je doneta ova mera, potvrđena je u dva gazdinstva u Tavniku.

Takođe, istim rešenjem proglašeno je i ugroženo područje od ove opake bolesti, koje obuhvata naseljena mesta Obrva, Cvetke, Miločaj, Lađevci, Mrsać i Bapsko Polje (teritorija grada Kraljeva), Bečanj, Mrčajevci i Katrga (teritorija grada Čačka), kao i Bumbarevo Brdo, Žunje i Guncati (teritorija opštine Knić). Kraljevačko lovište “Ibar“ proglašeno je područjem visokog rizika od zarazne bolesti afričke kuge svinja.

- Na zaraženom području u cilju sprečavanja širenja bolesti, sprovodiće se, u skladu sa zakonom, sledeće mere: eutanazija svih grla u gazdinstvima gde se potvrdi prisustvo zaraze, zabrana premeštanja i prevoza svinja, čišćenje, dezinfekcija i po potrebi dezinsekcija (što je pre moguće nakon kontaminacije) vozila i opreme sa kojima su dolazila u dodir zaražena grla, zabrana ulaska i izlaska drugih domaćih životinja na i sa gazdinstva bez odobrenja veterinarskog inspektora, prijavljivanje veterinarskom inspektoru, bez odlaganja, svake uginule ili obolele svinje, zabrana organizovanja sajmova, izložbi i drugog okupljanja životinja, prodaja hrane životinjskog porekla ili hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rad stočnih pijaca. Meso zaklanih svinja na gazdinstvu za sopstvene potrebe ne sme se koristiti niti otuđivati i mora ostati na gazdinstvu do dobijanja rezultata dijagnostičkog ispitivanja - navodi se u saopštenju Uprave.

Na ugroženom području sprovodiće se mere: popis svih gazdinstava na kojima se drže svinje, obeležavanje i registracija svih neobeleženih svinja, zabrana premeštanja i prevoza svinja, čišćenje, dezinfekcija i po potrebi dezinsekcija, što je pre moguće nakon kontaminacije, vozila i opreme sa kojima su dolazila u dodir zaražena grla, zabrana ulaska i izlaska drugih domaćih životinja na i sa gazdinstva brz odobrenja veterinarskog inspektora, prijavljivanje veterinarskom inspektoru, bez odlaganja, svake uginule ili obolele svinje, zabrana organizovanja sajmova, izložbi i drugog okupljanja životinja. Veterinarski inspektor može da odobri klanje svinja na gazdinstvu za sopstvene potrebe u ugroženom području, na zahtev vlasnika/držaoca svinja, u skladu sa posebnim propisom i pod određenim uslovima. Zabranjena je i upotreba pomija u ishrani svinja.

Period trajanja mera zabrane i ograničenja na zaraženom i ugroženom području iznosi 40 dana od poslednjeg registrovanog slučaja zaraze afričkom kugom svinja.

Meštani ovog sela su u neverici i muku muče sada kako će dočekati vaskrsšnje praznike bez praseta na ražnju. Inače, u ovom delu Srbije poslednjih dana vlada prava pomama za prasićima, čija se cena kreće oko 800 dinara po kilogramu žive vage, što je rekordna cena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar