NOV INVENTAR ZA VRTIĆE I ŠKOLE: Ambiciozna obećanja ministarke prosvete

I. D. S.

16. 04. 2024. u 13:39

MINISTARKA prosvete nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, poručila je odgovarajući poslanicima na pitanja, da je ovo godina najvećih ulaganja u obrazovnu infrastrukturu, i navela da je 6,3 miliona evra uloženo za računarsku opremu.

НОВ ИНВЕНТАР ЗА ВРТИЋЕ И ШКОЛЕ: Амбициозна обећања министарке просвете

skupština-me/printskrin

Podsetila je da će u februaru 2025. biti završena gradnja OŠ "Vladimir Nazor" u Podgorici, kao i tender za rekonstrukciju devet srednjih škola ukupne vrednosti 5,95 miliona evra. Najavila je i da će prosvetarima koji putuju, konačno, biti pokriveni putni troškovi, ipak, ne u potpunosti, već će država obezbediti 50 odsto participacije.

- Ako sve bude išlo kako treba, u toku leta svi vrtići, osnovne i srednje škole će dobiti potpuno novi inventar posle decenija zastoja u ovoj oblasti. Očekuje se i nastavak realizacije projekata dogradnje vrtića na Zabjelu i Kotoru, a do kraja aprila se očekuje raspisivanje tendera za odabir projektanta za odabir glavnog projekta za školu u Siti kvartu - kazala je Jakšić Stojanović. - Sledi i tender za novu školu na Karabuškom polju do kraja juna, a do kraja godine i početak izgradnje vrtića u Siti kvartu i Beranama.

Loši rezultati

ZOJA Bojanić Lalović se osvrnula i na loše rezultate đaka na PISA testu i naglasila  da je inspekcija tražila razrešenja direktora škola, a da su školski odbori to ignorisali.

-Kada su u pitanju zakoni i školski odbori, mislim da ste tu potpuno u pravu. Verujem da je namera onih koji su inicirali ovakva zakonska rešenja bila dobra, ali je činjenica da su ta rešenja unela potpuni haos u obrazovni sistem. U poslednje vreme nam se dešava da ne možemo da nađemo ljude koji su raspoloženi da uđu u školski odbor. Drugi problem je što o najvažnijim pitanjima u obrazovanju odlučuju ljudi koji nisu kompetentni - rekla je ministarka.

Poslanica DPS-a Zoja Bojanić Lalović postavljajući pitanja ministarki prosvete, ukazala je da se četvrtina nastavnika oseća nesigurno na svom poslu i da traže podršku sistema i društva.

-Iniciraćemo rad na izmenama i dopunama zakonskih akata koji bi smanjili administrativne poslove nastavnicima. Takođe, uvešćemo i kategoriju koja je ukinuta 2005. godine, a to su troškovi prevoza. Prepoznali smo međugradski prevoz kao prioritet i predlogom novog granskog ugovora je predviđeno da se nastavnicima koji putuju na međugradskim relacijama obezbedi do 50 odsto participacije u ceni mjesečne karte - rekla je Jakšić Stojanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave