Prva pomisao je verovatno da to ima neke veze sa mastilom, ali nije tako. Prava svrha rupice na poklopcu je sasvim drugačija, a pomalo i jeziva. 

Naime, hemijske olovke imaju rupu na poklopcu kako bi sprečili gušenje ako se poklopac proguta. 

Svi roditelji znaju da je deci potreban samo trenutak njihove nepažnje kako bi njihovi mališani uzeli neki predmet i ubacili ga u usta. Mnogi slučajevi gušenja dece ovakvim banalnim predmetima doveli su proizvođače na odluku da na poklopce stave rupe.

Muškarac u videu objašnjava da čak i ako se poklopac zaglavi u grlu, rupica ostavlja prostor za dotok kiseonika i neometano disanje. Naravno, ako dođe do gutanja džepa i pored mogućnosti disanja potrebno je obratiti se lekaru. 

Taj mali otvor godišnje spasi stotine dečjih života jer upravo deca često progutaju poklopac hemijske, kao i ostale sitne stvari koje vole da guraju u usta. Odrasli su skloniji žvakanju poklopca pa im nehotice sklizne u grlo.

Neke države preporučuju svojim proizvođačima da i oni tako dizajniraju hemijske olovke. U slučaju BIC-ovih olovki dobar dizajn kojim se pazi na sigurnost ljudi nije prepoznat odmah, ali danas su mnogi svesni koliko je života spasila ta sitna promena nastala 1991. godine.

Ispod teksta pogledajte kako je to objašnjeno na Instagramu. 

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".