Hrana je dobra, ali rakija je fantastična. Mi takve ukuse nemamo: Hrvatski i slovenački blogeri na kulinarskoj turi po Srbiji

A. Mikata

22. 11. 2019. u 13:23

Dopali su im se i neobični ukusi srpskih sireva, koji se u njihovom kraju ne prave, dok su im ukusi hrane bili dobro poznati, ali jela kod njih imaju drugačije nazive

Храна је добра, али ракија је фантастична. Ми такве укусе немамо: Хрватски и словеначки блогери на кулинарској тури по Србији

Foto V. Danilov

ĆEVAPČIĆI su ukusni, pečenje je odlično, ali je srpska rakija fantastična, zaključili su hrvatski i slovenački mediji koje je Turistička organizacija Srbije dovela na kulinarsku turu po Šumadiji.

Većinom fud-blogeri (specijalisti za hranu) probali su "kabinet" piva, oplenačka vina, večerali su u kragujevačkom restoranu "Biblioteka kod Milutina", uživali u etno domaćinstvu Janin raj, posetili dve destilerije Stari hrast i Pevac, jeli gulaš u Skadarliji, posetili Banku rakije i Zemunsku pijacu.

- Oduševljena sam srpskim rakijama od dunje i kajsije koje su apsolutno fantastične - kaže Sandra Rončević, hrvatska blogerka.- Mi takve ukuse nemamo, dok šljivu i viljamovku pravimo. Oduševio me je entuzijazam sa kojim mladi ljudi uživaju dok peku rakiju. Takođe, nikada pre nisam videla kompletan put rakije - od drveta do čašice.

Sandra je svakodnevno na blogu "O slanom i slatkom" objavljivala šta joj se dešava na putovanju po Šumadiji, ali pravu reportažu će tek napisati. I ostali blogeri će posebnu pažnju posvetiti srpskoj rakiji za koju misle da je jedinstvena i čudesna. Dopali su im se i neobični ukusi srpskih sireva, koji se u njihovom kraju ne prave, dok su im ukusi hrane bili dobro poznati, ali jela kod njih imaju drugačije nazive.

U stogodišnjoj zemunskoj pekari "Petrović" su im se slegli utisci, pa iako su upravo doručkovali uživali su svežem bureku.




- Pokazala sam im pijacu i kupila sitne kolače kakve jedemo na slavama - kaže Simonida Popov Dihoviči, vodič.- Sve im se dopalo, a posebno nisam mogla da ih odvojim od domaćinstva "Janin raj" i ubedim da krenemo u Beograd gde nas ih je u Skadarliji čekao gulaš. Veoma im se dopao ratluk koji su pravili sa braćom Bosiljčić i jedva čekam da čitam njihove reportaže.




U SLOVENIJI JE SVE VEĆE

SLOVENAČKE blogerke smatraju da u njihovoj zemlji ima većih i boljih seoskih domaćinstava i ne veruju da bi slovenački turisti želeli da posete srpska etno-domaćinstva.

One misle da će Slovenci uvek davati prioritet Beogradu, jer je Ljubljana mali grad i nema atmosferu, energiju i provod kao srpska prestonica.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

BOGDAN

23.11.2019. 07:33

@sjedi jedan - sjedi jedan bedan ajvan.MOZE DA SE PAZARIMO SAMO OKO IMENA OVIH PROIZVODA ODAKLE NAZIV POTICE IZ SRBIJE ILI tursko A NITI JEDAN SPECIJALITET NIJE UVEZAN IZ turske SVE JE TO DOMACI SRPSKI PROIZVOD.GOTVE GA SRPSKI DOMACINI I DOMACICE.

sjedi jedan

23.11.2019. 16:32

@sjedi jedan - Bogdane ,ta su jela izmislii Turci i imaju turske nazive , pazar je isto turski kao i ajvan ali ti si toliko ograničen i nepismen da glava boli. Pola teksta ti je nepravilno napisano . Mislim da si ti Turčin jer imaš više turskih riječi nego srpskih .

Wan Helsing

24.11.2019. 07:51

@sjedi jedan - Stevane , piše se : nisi ni ti baš pismen a ni pametan kao što misliš .

`Ало неписмени...

25.11.2019. 12:01

@sjedi jedan - @ "sjedi jedan" - А какве везе бурек, ратлук и ћевапи имају са Турском?!? С(Ј)ЕДИ, НУЛА!

Sjedi jedan

25.11.2019. 14:23

@sjedi jedan - Vidi se tvoja pismenost. To su sve turski nazivi zato što su im turci dali ime isto kao i čekić , bunar , kapija ,avlija , rakija ,pazer , ajvan i slično.

BOGDAN

23.11.2019. 07:27

CUDIME DA SLOVENCI I HRVATI NISU PROBALI SRPSKI MAGARECKI SIR KOJI SE NA VELIKO PROIZVODI U SRBIJU A NAJBOLJI JE I NAJKVALITETNIJI SIR U SVETU .