Hrana je dobra, ali rakija je fantastična. Mi takve ukuse nemamo: Hrvatski i slovenački blogeri na kulinarskoj turi po Srbiji
22. 11. 2019. u 13:23
Dopali su im se i neobični ukusi srpskih sireva, koji se u njihovom kraju ne prave, dok su im ukusi hrane bili dobro poznati, ali jela kod njih imaju drugačije nazive
Foto V. Danilov
ĆEVAPČIĆI su ukusni, pečenje je odlično, ali je srpska rakija fantastična, zaključili su hrvatski i slovenački mediji koje je Turistička organizacija Srbije dovela na kulinarsku turu po Šumadiji.
Većinom fud-blogeri (specijalisti za hranu) probali su "kabinet" piva, oplenačka vina, večerali su u kragujevačkom restoranu "Biblioteka kod Milutina", uživali u etno domaćinstvu Janin raj, posetili dve destilerije Stari hrast i Pevac, jeli gulaš u Skadarliji, posetili Banku rakije i Zemunsku pijacu.
- Oduševljena sam srpskim rakijama od dunje i kajsije koje su apsolutno fantastične - kaže Sandra Rončević, hrvatska blogerka.- Mi takve ukuse nemamo, dok šljivu i viljamovku pravimo. Oduševio me je entuzijazam sa kojim mladi ljudi uživaju dok peku rakiju. Takođe, nikada pre nisam videla kompletan put rakije - od drveta do čašice.
Pročitajte još - FENOMEN JUTJUBERA: Hiljade evra zarađuju i na podrigivanju
Sandra je svakodnevno na blogu "O slanom i slatkom" objavljivala šta joj se dešava na putovanju po Šumadiji, ali pravu reportažu će tek napisati. I ostali blogeri će posebnu pažnju posvetiti srpskoj rakiji za koju misle da je jedinstvena i čudesna. Dopali su im se i neobični ukusi srpskih sireva, koji se u njihovom kraju ne prave, dok su im ukusi hrane bili dobro poznati, ali jela kod njih imaju drugačije nazive.
U stogodišnjoj zemunskoj pekari "Petrović" su im se slegli utisci, pa iako su upravo doručkovali uživali su svežem bureku.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
- Pokazala sam im pijacu i kupila sitne kolače kakve jedemo na slavama - kaže Simonida Popov Dihoviči, vodič.- Sve im se dopalo, a posebno nisam mogla da ih odvojim od domaćinstva "Janin raj" i ubedim da krenemo u Beograd gde nas ih je u Skadarliji čekao gulaš. Veoma im se dopao ratluk koji su pravili sa braćom Bosiljčić i jedva čekam da čitam njihove reportaže.
.jpg)
.jpg)
U SLOVENIJI JE SVE VEĆE
SLOVENAČKE blogerke smatraju da u njihovoj zemlji ima većih i boljih seoskih domaćinstava i ne veruju da bi slovenački turisti želeli da posete srpska etno-domaćinstva.
One misle da će Slovenci uvek davati prioritet Beogradu, jer je Ljubljana mali grad i nema atmosferu, energiju i provod kao srpska prestonica.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Crni
22.11.2019. 14:28
To ce sve Vlast da unisti sa dozvolom i uvozom GMO
Ćevapćići , ratluk i burek sve izvorni srpski specijaliteti iz Turske .
@sjedi jedan - Da a Turci prepisali od Arapa.
@sjedi jedan - sjedi jedan bedan ajvan.MOZE DA SE PAZARIMO SAMO OKO IMENA OVIH PROIZVODA ODAKLE NAZIV POTICE IZ SRBIJE ILI tursko A NITI JEDAN SPECIJALITET NIJE UVEZAN IZ turske SVE JE TO DOMACI SRPSKI PROIZVOD.GOTVE GA SRPSKI DOMACINI I DOMACICE.
@sjedi jedan - Bogdane ,ta su jela izmislii Turci i imaju turske nazive , pazar je isto turski kao i ajvan ali ti si toliko ograničen i nepismen da glava boli. Pola teksta ti je nepravilno napisano . Mislim da si ti Turčin jer imaš više turskih riječi nego srpskih .
Komentari (12)