NAJKONTRASTNIJA srpska treking ruta vodi kroz šumu majdanpečkog sela Debeli Lug do vrelih peščanih dina Pustinjca na brdu Veliki Zaton, a završava se trokilometarskim hodanjem i povremenim plivanjem kroz duboki kanjon Velikog Peka.

Iako opis staze izgleda kao ekstremna avantura, nju bez problema mogu da pređu svi ljubitelji prirode od 13 do 76 godina. Upravo toliko su bili stari najmlađi i najstariji učesnik prve regionalne planinarske akcije kroz čudesne pejzaže srpskog Eldorada, mitske zemlje zlata u slivu zlatonosnog Peka. Avanturu je organizovao majdanpečki klub "Starica", a u njoj je učestvovalo više od 100 planinara iz Majdanpeka, Beograda, Pančeva, Zaječara, Despotovca i drugih gradova Srbije. Domaćini skupa bili su meštani Debelog Luga koji su uredili lokalno kupalište i izletište na bistroj Grabovoj reci i napravili uz njega izletnički kompleks sa stolovima i klupama pod nadstrešnicama. Gostima su priredili ukusne lokalne specijalitete i tako su ih, bez mnogo priče, ubedili da ponovo navrate.


PROČITAJTE JOŠ: PREDLOG ZA VIKEND: Sokolov put avanture i uživanja

Majdanpečki planinari su dobro označili stazu koja od izletišta vodi kroz selo i ulazi na šumski putić koji posle kilometar stiže do neverovatnog prizora zatalasanih dina Pustinjca, potpuno nadrealnog usred bujnog zelenila okolnih brda.

Izletnici na peščanim dinama udaljenim 180 km od Beograda

Ova peščana pustinja nije prirodni fenomen, već ogromna deponija jalovine rudnika bakra i zlata u Majdanpeku, koja je od ekološkog problema postala turistička atrakcija. Od Pustinjca staza se spušta naniže do živopisne klisure Velikog Peka.

Za prolazak kroz kanjon neophodne su stare patike koje će čuvati noge od oštrog kamenja i nepromočiva vreća za odeću, obuću, telefone i foto-aparate u kojoj će biti bezbedni tokom preplivavanja dubljih deonica. Korisno je imati štap kao podršku za održavanje ravnoteže već i instrument za merenje dubine i pronalaženje velikih stena u vodi pre nego što one pronađu vas. Prolazak kanjona nije pretežak, ali nipošto ga ne treba izvoditi uoči i neposredno posle pljuskova, jer je Veliki Pek planinska reka koja brzo nabuja.


Amazonski treking kroz vodu i stene srpske zlatonosne klisure