Minhen, prestonica Bavarske i treći po veličini nemački grad, iznad svega je evropska metropola s mnoštvom lica najrazličitijih rasa i naroda koji tamo žive. Ona se neočekivano pojavljuju i smenjuju filmskom brzinom zbunjujući posetioca koji je došao s bilo kakvim predubeđenjima. Minhen je grad čiji su simbol futurističke visoke tehnologije i ikona auto-industrije BMV-a, u kom je već uobičajeno da se redovi vozila umesto na benzinskoj pumpi prave ispred "štekera" samouslužnih elektropunjača uz parkinge. Ko poželi da za kratko vreme stvori sliku metropolitanske oblasti šestomilionskog grada, moraće da sedne u turistički omnibus s vodičem koji obilazi znamenitosti industrijskog doba.

Jedini očuvani deo starog gradskog istorijskog centra je trg Marijenplac okružen kitnjastim gotičkim katedralama. Tu je jedino vozilo bavarska verzija rikše za dva putnika sa pogonom od jednog bicikliste. Taksi rikše najčešće razvoze putnike porumenele od ukusnog bavarskog piva, koje lako prevari samouverene i neiskusne turiste. Oni svaku staru pivnicu smatraju muzejom koji treba upoznati, a eksponata je mnogo. Najčuvenija su teška tamna piva, a ništa manje slavna nisu laka svetla pšenična piva.


PROČITAJTE JOŠ:
Budva: Stari grad i Citadela deo nove turističke rute

Za one koji ne podnose alkohol, postoji bezalkoholno pivo, mada se oni koji ga probaju zaklinju da ipak malo "udara", ako se popije u dovoljnoj količini. Za one koji preferiraju vitamine postoji pivo s limunom. Odvažni koji se uhvate ukoštac sa svim tim nijansama lako se prepoznaju na islasku iz pivnica, jer hodaju malo raskrečeno, kao mornari na palubi po nevremenu. To je, kažu, zato što bavarsko pivo utiče na patos i trotoar, koji se ljuljaju pod nogama istraživača minhenskog piva.

Mnogi od njih pokušavaju da preduprede ove bure konzumiranjem raznih vrsta bavarskih kobasica, raznih boja i aroma po standardnoj ceni porcije od oko 10 evra, a moguće je naručiti i veliku mešanu salatu od cele palete kobasica koja košta oko 15 evra, bez obzira na lokaciju pivnice. Cena piva, koje se najčešće degustira iz male krigle od litar, varira od oko pet evra van turističkog centra, do 10 evra u Hofbrojhausu, dvorskoj pivari i pivskom domu bavarskih hercoga.

Ekološki prevoz u centru grada

Ovo mesto koje su od osnivanja u 16. veku posećivali mnogi plemići i slavne ličnosti, kao što je bio svojevremeni pop-star Volfgang Amadeus Mocart. Ipak, najčuveniji su redovni gosti iz prve polovine 20. veka, koji su ovde kovali planove koji će skupo koštati Evropu. Za vreme prve emigracije od 1900. do 1905. ovde je redovno dolazio Lenjin sa saradnicima s kojima će podići Oktobarsku revoluciju. Njegova supruga Nadežda Krupska je u svom dnevniku, pisanom na nemačkom, zabeležila da "ovdašnje prekrasno pivo potire sve klasne razlike".

Posle Velikog rata u Hofbrojhaus je dolazio Adolf Hitler i držao vatrene govore, a 1920. je u velikoj sali pred više od 2.000 istomišljenika izneo je program Nacionalsocijalističke partije, koja je ovde osnovana. Pivnica je tako postala simbol nacista, pa je Hitler ovde i kasnije pravio prigodne svečanosti. Lakomisleni turisti, među kojima je najviše Amerikanaca, zato opsedaju ovo istorijsko mesto.

U dvorsku pivnicu Hofbrojhaus dolazili su i Lenjin i Mocart

Važno upozorenje za posetioce Minhena, bilo da tek idu na pivo ili se dostojanstveno teturaju iz lokala, glasi: čuvajte se biciklista koji voze kao manijaci! U ovom gradu je mala verovatnoća da ćete stradati od automobila, čiji su vozači izuzetno disciplinovani, ali zato su ljubitelji dvotočkaša bezobzirni prema pešacima. Generalno, ljudi koji pešače su turisti i mogu se u najvećem broju videti u strogom centru, a sa svakim metrom van te zone njihov broj rapidno opada. Čim odmaknete od centra, i broj ugostiteljskih lokala se bliži aposlutnoj nuli. Noćobdije treba da na vreme naprave zalihe u prodavnicama, jer ovde nema "fast fuda" i dragstora koji na svakom ćošku rade u gluvo doba. Od petka po podne situacija je još kritičnija, svi idu na vikend i sve staje do ponedeljka ujutro. Ako vidite nekog u Minhenu da šeta van turističke zone posle zalaska sunca i očajnički traži kiosk ili prodavnicu, gotovo je izvesno da je reč o strancu.


PROČITAJTE JOŠ:
U martu u Srbiji više turista i više noćenja

SKANDAL S LIMUNADOM

U pivskom domu bavarskih hercoga, Hofbrojhausu, još se pamti incident koji se odigrao 8. septembra 1908, kada je jedan gost umesto piva tražio samo limunadu. Osoblje je pokušalo da ga odgovori od takvog svetogrđa, ali on je bio nepokolebljiv, pa su svi kelneri jednoglasno odbili da usluže tvrdoglavog "jeretika". Zato je lično upravnik pivnice morao da spremi limunadu i posluži je.