NAŠA zemlja izabrana je za najbolju destinaciju u Evropi, prema mišljenju najuticajnijih blogera i influensera u turizmu, na sajtu "Trevel leming", koji se bavi malo poznatim i neistraženim destinacijama u svetu!

Kako kažu u Turističkoj organizaciji Srbije, žiri sačinjen od 12 svetskih eksperata u turizmu, nominovao je 12 destinacija, među kojima i Srbiju. Glasali su čitaoci širom sveta, Srbija je zauzela ubedljivo prvo mesto sa 39 odsto glasova posetilaca sajta.

Turističke organizacije su predložile desetine nominacija, a listu od 12 najzanimljivijih lokacija za obilazak u 2019. izabrao je panel najboljih svetskih turističkih blogera. Rezultati takmičenja objavljeni su na Travellemming.com.

PROČITAJTE JOŠ - Strani turisti široke ruke

Nekoliko nedelja ranije, na istu temu glasali su i turistički stručnjaci. Na osnovu iskustva i mišljenja pet sudija, eksperata za putovanja, naša zemlja je izuzetno visoko rangirana, a prvo mesto za ovu godinu odnela su Farska Ostrva. Uporedo, na ovom sajtu koji je pokrenuo Amerikanac Nejt Hejk, odvijalo se i ovo takmičenje na kom za šest najboljih destinacija na šest kontinenata, glasaju čitaoci.

- Čestitamo Srbiji na pobedi, jer to je divna zemlja koja ima ogroman potencijal kao glavno turističko odredište - kaže za "Novosti" Nejt Hek, osnivač ovog sajta. - Bio sam tamo 2017. godine, a iste godine sam posetio 42 druge zemlje. Bio sam impresioniran živopisnom kulturom u Beogradu i posebno mi se dopala ulična umetnost. Želeo bih da se vratim u Srbiju da istražim još, naročito u zabačene krajeve zemlje. Mislim da bi za 10 godina vaša zemlja mogla biti jedna od najpopularnijih destinacija u istočnoj Evropi.

Na sajtu se mogu videti objašnjenja sudija zašto je nominovana svaka od destinacija. Osim Srbije, ostalih 11 su pobednička Farska Ostrva, zatim dve lokacije u Sloveniji, Hvar u Hrvatskoj, Bolivija, Laponija, Kosta Brava u Španiji, Kijev u Ukrajini, Brno u Češkoj, Lihtenštajn, Danska i oblast Kent u Engleskoj.

- U Beogradu možete da iskusite ritam noćnog života na plutajućim noćnim klubovima, jednu od najlepših uličnih likovnih scena na svetu i šarmantan grad unutar tvrđave - tekst je blogerke Kirsten Rič. - Izvan glavnog grada naći ćete mirne reke koje vijugaju kroz bujne zelene doline, ušuškane gradove i sela sa mnoštvom istorijskih znamenitosti na svakom koraku. Najbolje od svega, položaj Srbije na jugu znači da se može posetiti u bilo koje doba godine.


PROČITAJTE JOŠ - BRITANCI ZADIVLjENI BEOGRADOM: Prekrasni pejzaži, impresivni spomenici i Ada Ciganlija

KAFA I UMETNOST

NAJVIŠE pozitivnih komenatara mladih blogera o našoj zemlji odnosi se na odličnu kafu i zanimljivu uličnu umetnost. Po rečima Nejta Heka, oduševilo ga je što je u Beogradu u ponudi pešačka turistička tura - obilazak ulične scene, i to sa samim umetnikom! Beogradski Dorćol istakao se velikim brojem kafića u kojima se spremaju odlični napici od kofeina, po preporuci turističkih stručnjaka.