FESTIVAL u kuvanju gulaša od belih bubrega, popularna "Mud(r)ijada", u Lipovici kraj Despotovca okupila je 18 takmičarskih ekipa, a skuvana je tona i po testisa. Njen idejni tvorac Ljubomir Erović organizovao ju je širom Srbije, a poslednje tri godine u Etno-kući "Milanović".

Najbolji gulaš skuvala je ekipa "Šumadijska jaja" iz Kragujevca, koja je pobedila i prošle godine.


PROČITAJTE JOŠ:
Još jedna svetkovina hrane u Pirotu

- Najviše članova naše ekipe radi u Kliničkom centru u Kragujevcu - kazao je Zoran Živanović, član ekipe "Šumadijska jaja". - Tome su nas naučile naše žene. Tajna je u načinu pripremanja testisa pre kuvanja, jer ne treba da samo prenoće u marinadi i da se sutradan skuvaju. Koristimo sasvim drugačiju tehnologiju.

Ekipa "Kod Mrša" iz Čačka, koja se takmiči od početka, van svake konkurencije je, pa je gulaš spremala za svoju dušu.

- Naša ekipa je jedinstvena, jer smo četiri puta osvojili prvo mesto - ispričao je Milorad Vukajlović, član čačanske ekipe. - Za pobednički gulaš bitna je kvalitetna sirovina - samo goveđi testisi, i velika količina povrća, sušenog voća i začina. Suština je da se testisi dobro očiste od opne, da se obare i da se poštuje redosled dodavanja namirnica.

Ekipa Srećka Davidovića, koju su činili takmičari iz resavskog kraja, gulaš je pripremala u saču, odnosno u zemljanom grnetu, zbog čega on dobija poseban šmek. Koristili su i svoje specijalne začine.

"Lovačka sekcija Strmosten" gulaš je kuvala od testisa bika i divljeg vepra, koji daju poseban ukus. Prema rečima Saše Obradovića iz Strmostena, lovna godina je bila dobra, pa su testise ostavili za takmičenje. On je rekao da je čuo da su beli bubrezi afrodizijak, ali nije proveravao.


PROČITAJTE JOŠ:
Rinflajš za sva čula

SPECIJALITET SA PUŽEVIMA

PAŽNjU posetilaca ove zanimljive manifestacije privukla je ekipa iz Pariza, što zbog francuskog vina, što zbog jelovnika. Oni su pripremili predjelo od testisa sa puževima, glavno jelo bilo je povrće sa testisima, a desert pečeni hleb sa slatkišem i testisima.