Супа од фазана, морке, петла, перкелт, ринфлајш, ваљушци, мезе од мангулице, резанци с маком, китникез - само су нека од карактеристичних јела, у којима ће моћи да се ужива на фестивалу "Укуси Војводине", који ће бити одржан 8. и 9. септембра, у Лиманском парку у Новом Саду.

Овај гастрономски фестивал, покренут прошле године, има циљ да промовише производе са заштићеним географским пореклом, гастрономске специјалитете и пића из Војводине. Циљ је да да ветар у леђа и малим произвођачима у пољопривреди и производњи хране и пића.

- Идеја о фестивалу родила се из жеље да покажемо богато наслеђе различитих утицаја који су војвођанску кухињу учинили разноврсном и посебном - казала је Наташа Будисављевић Радишић, оснивач фестивала, која већ 15 година организује и фестивал вина Интерфест. - На дводневној манифестацији биће представљени мали произвођачи хране и пића и најбољи ресторани и салаши, који у својој понуди имају и војвођанску кухињу. Посетиоци ће моћи да дегустирају храну припремљену од производа са заштићеним географским пореклом, као што су сремски и лемешки кулен, футошки купус, бегешка шаргарепа и петровска клобаса.

Гастрономски и вински туризам у свету су у великој експанзији, па је одатле и потреба да се Војводина брендира као еногастрономска дестинација, која може да привуче велики број туриста, љубитеља хране и квалитетних пића. Истовремено, то је и добра прилика за домаће произвођаче, од пољопривреде до прехрамбене индустрије.

- У Војводини постоји значајан број домаћинства и малих произвођача, који настављају традицију предака - објашњавају организатори. - Они праве специфичне производе и јела, али их представљају на модеран начин. Љути кулен, сиреви са орасима и босиљком, специјалне тестенине, насуво са кромпиром и купусом, све то заслужује да буде у нашем јеловнику и у ресторанима у Војводини.


КУЛИНАРСКО НАДМЕТАЊЕ

У саставу Фестивала одржава се и Друго међународно кулинарско такмичење Vojvodina Culinary Cup. Ово надметање представља највећу гастрономску манифестацију на отвореном простору организовану у Војводини.

Организатори очекују више од стотину кувара из 15 удружења из Србије и света. За оцену најбољих јела задужен је жири интернационалних судија, сертификованих од Светске асоцијације шефова кувара. Најбољи кувари показаће умеће у неколико категорија - припрема модерних јела на војвођански начин, спремање пасте, речне рибе, припреме ресторанских дезерта... Такмичари ће за припрему имати 50 минута.