MASIV Prokletija izrastao je u prvorazrednu svetsku turističku atrakciju. Povećan priliv gostiju i proglašenje crnogorske oblasti Prokletija za nacionalni park dovelo je i do novih pravila i troškova. Na to moraju da računaju planinari i turisti koji u povratku s mora svraćaju na izletišta u podnožju Prokletija kraj Plava. Ulaznica za nacionalni park košta jedan evro dnevno, a čuvari čekaju na stazama Ropojane i Grbaje s fiskalnim kasama. Prilaz Vusanju, odakle kreću mnoge staze, teži je nego ranije jer su na livadama izgrađene ogromne kuće čije su ograde put suzile u stazu.

Ko iz Crne Gore želi da se popne na najviše vrhove Prokletija, što je najbezbednije, mora da ima u vidu da se oni nalaze u Albaniji i na Kosovu i Metohiji. Zato se pre puta mora poslati zahtev crnogorskoj graničnoj policiji za dobijanje dozvole za prelazak granice van obeleženog prelaza, uz plaćanje takse. Tek sa ovom dozvolom koja se dobija u stanici granične policije može da se krene na planinarsku stazu. Crnogorski policajci do sada su najavljivali posetu kolegama iz albanske i kosovske granične policije, a odnedavno ove dve službe od posetilaca iz Srbije traže poseban zahtev i sken pasoša. Planinari iz Srbije moraju da imaju na umu da se tretiraju kao stranci i kad idu na Đeravicu, najviši vrh Srbije, jer je Crna Gora priznala državu Kosovo i sarađuje samo s njenom policijom.PROČITAJTE JOŠ:
Banja Junaković: Uz dobar odmor i lečenje

Ljubitelji prirode koji žele da kampuju na neuređenom prostoru u NP "Prokletije" postavljanje šatora dnevno plaćaju tri evra, a boravak u kampu 10 evra. Iznajmljivanje šatora košta 8 evra dnevno, a rentiranje bicikla pet evra po satu. Angažovanje vodiča za četiri sata košta 60 evra, a za 8 sati 100 evra.