Mlada i ljuta obara rekorde, prave je i od zove i banane: Festival rakije u LJutovu
11. 11. 2019. u 09:40
Kod Subotice se ove godine okupio veliki broj takmičara, pobednik Slobodan Senić iz Rače
Foto J. Lemajić
SVAKE druge subote u novembru svi putevi vode u Ljutovo, selo na samoj granici sa Mađarskom, na Festival mlade rakije. Više od decenije, u malom subotičkom selu održava se smotra tek napravljene rakije - Memorijal "Blaško Kopilović", koja je ove godine oborila evropske rekorde po broju predatih uzoraka.
Za titulu najbolje rakije festivala nadmetalo se čak 120 takmičara, koji su predali 354 uzorka rakije od kajsije, šljive, jabuke, dunje, kruške, viljamovke, komovice, višnje, duma, duda i meda. Najviše uzoraka, čak 94, bilo je od rakije od kajsije, što je takođe rekord.
- Oboren je rekord po broju izlagača i prijava, a interesovanje je bilo tako veliko da smo nekoliko dana pre isteka roka morali da obustavimo prijavljivanje, jer bismo imali više od 500 uzoraka, a žiri ne može toliki broj uzoraka obradi za dva i po dana. Zato će iduće godine biti drugačije predispozicije i uslovi prijave, bićemo malo rigorozniji - najavljuje organizator Saša Kopilović, Blaškov sin, na čijem se imanju održava rakijada.
Ovogodišnji Memorijal "Blaško Kopilović" okupio je i više od 3.000 posetilaca svih generacija. Za najbolju rakuju proglašena je šljivovica Slobodana Senića iz Rače kragujevačke, koja je osvojila prvo i drugo mesto, dok je treća nagrada pripala destileriji "Stanišić" za jabukovaču.
Festival je posetilo više od 3.000 ljudi
.jpg)
- Dolazimo iz srca Šumadije, iz sela Viševac, gde se već decenijama porodično bavimo proizvodnjom rakije. Otac je kazane i znanje nasledio od svog oca i dede. Tradicionalno pravimo rakiju od stare sorte šljiva, a poslednjih godina imamo i mladu rakiju od dunja - kaže Dušan Senić, sin prvonagrađenog. - Ovogodišnja rakija je dobra, bilo je dosta sunčanih dana te je voće imalo dosta šećera, što se može i videti po izloženom.
Žiri je ocenjivao miris, ukus, bistrinu, boju i tipičnost rakije. Najbolju kajsijevaču predao je Saša Kopilović, najbolje rakije od jabuka, višanja i jagoda ima destilerija "Stanišić", od šljiva i dunja Slobodan Senić, od krušaka Dragan Grbić, od viljamovke Ivan Piuković, a rakiju od bresaka Josip Dobo.
Nagrađeni Stanišić i Senić
.jpg)
OD ZOVE I BANANE
PRVI put ljubitelji žestine mogli su da probaju domaći džin, kao i rakije od banana, crne ribizle, kukuruza i zove. Iako su na nove ukuse gledali sa oduševljenjem, ipak su se odlučili da se zagreju uz rakije od stare dobre šljive, kajsije ili jabuke.