Rakija od tartufa me vratila u život

B. CARANOVIĆ

28. 12. 2018. u 22:02

Kada mu je pre četvrt veka zbog kancera izvađeno plućno krilo, Čeda Zobenica (66) potražio lek iz prirode. Za svaki organizam postoji kombinacija koja mu prija i leči ga

Ракија од тартуфа ме вратила у живот

Rakija "Čedovača medovača" i ostali proizvodi koje je osmislio

KADA je pre 26 godina ostao bez levog plućnog krila jer mu je dijagnostikovan kancer, Čedi Zobenici (66) lekari nisu predviđali dug život. Naročito nisu mislili da će nadživeti većinu zdravstvenih radnika iz ekipe koja ga je tada operisala. Ovaj Ličanin, koji trenutno živi u Trstu, svojevremeno čuveni beogradski kuvar, a kasnije vlasnik lanca samoposluga u Italiji, veruje da su mu život produžili tartufi i rakija koju sam pravi.

Svašta je Čeda, priznaje, isprobao da pospeši imunitet tokom borbe sa opakom bolešću. U prvim godinama posle operacije živeo je na Dolomitima, na 1.500 metara nadmorske visine, i taj planinski vazduh mu je sigurno prijao. Pre 10 godina, bolest je opet stigla. Dijagnostikovan mu je i kancer kostiju, a zatim leukemija. Na predlog prijatelja, a zatim se i sam Čeda setio da je kao iskusni kuvar često upotrebljavao "magične gljive", počinje da u svakodnevnoj ishrani koristi - tartufe.

- Verujem da za svaki organizam postoji kombinacija koja mu prija i leči ga, a ja sam svoju lekovitu sam zgotovio i nazvao je "čedovača medovača" - kaže, kroz smeh, Čeda. - Svoju specijalnu šljivovicu pravim od crnih i belih tartufa, meda, šipurka, gloga i još nekih začina.

Kao većina vrhunskih kuvara, ne otkriva tajne sastojke, ali priznaje da su svi koji su probali "čedovaču" bili oduševljeni. I uvek se vraćali po bar još jednu čašicu.


Čeda Zobenica

- Prilikom okupljanja srpske zajednice u Trstu, priredio sam posluženje sa mojom rakijom, ali i organskom projom i palentom, u koju takođe dodajem tartufe, i reakcije su bile fenomenalne - priča naš sagovornik. - Rođak Miloš Ivić u Beogradu je na konkurs strane kompanije koja ima trgovine širom Srbiji, za predlaganje novih domaćih proizvoda koje će plasirati na strano tržište predao "Čedinu palentu sa tartufima", i ušla je u prvih 20.

Ne krije Čeda da je svih ovih decenija slušao savete lekara, išao na terapije, uzimao lekove, jer mu je opaki multipli mijelom, koji napada kosti i krv, konstatovan u trećoj fazi.

- Uporedo sa hemioterapijama, kada bi mi parametri iz krvi, koji se redovno prate, pokazali lošu situaciju, pojačao bih svoju kuhinju sa tartufima i uvek bih se uverio da mi je posle toga zdravstvena slika mnogo bolja - kaže Čeda. - Nikako ne bih želeo da utisak bude kako tvrdim da tartufi i moja rakija leče rak. Ništa ne prodajem, pa nemam korist da to tvrdim, ali meni su pomogli i mislim da su mi poklonili ove godine života.

Zobenica kao kuvar

Svakog dana pojede 10 grama tartufa. Poslednjih godine se trgovinom ovim pečurkama bavi Čedin sin, pa tako jednostavnije dolazi do tartufa, koji, inače, rastu pod zemljom i teško se pronalaze. O tome da su pravo blago svedoče i cene - crni kod nas u maloprodaji staje od 100 evra, koliko košta i letnji tartuf. Do 1.000 evra po kilogramu plaća se za zimski nero, a beli je od 500 do čak 4.000 evra.

SUSRET SA HIRURGOM

NEDAVNO je Čeda na ulici u Beogradu sreo hirurga koji je pre 25 godina bio u timu koji ga je operisao - priča Miloš Ivić. - Doktoru se učinio poznat lik, brkovi, visoka figura, i pitao ga je da li je možda rođak njegovog pacijenta Čede Zobenice. Kada mu je odgovorio da je to on glavom i bradom, doktor nije krio iznenađenje. Čak mu je priznao da su iz te ekipe koja je pre četvrt veka uradila operaciju živi još samo njih dvojica.

SIRĆE I SOSOVI

U REDOVNOJ ishrani, Čeda koristi i sirće, koje sam pravi, od meda i tartufa. Tako od kilograma meda pravi 12 litara sirćeta. Osim toga, sprema i nekoliko različitih aromatičnih, slatko-ljutih sosova. Najviše koristi kukuruznu, organsku, integralnu palentu sa tartufima.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)

Radojko

28.12.2018. 22:40

Posto ste u tekstu pomenuli vise puta tartufe, specijalne pecurke koje rastu ispod zemlje sa specijalnim metodama nalazenja, da samo kazem jedno, cena na trzistu je 650eura za kilogram.Pa ko je lud da to stavi u rakiju , mozda stavi 1gram cisto da se kaze da je stavio tartufe.Oni koji znaju tematiku nasmejace se tekstu.

Caca

29.12.2018. 18:24

@Radojko - Bravo Čedo Zobenica i hvala za savete. Pozdrav i svako dobro. Znači Tartufe su Zakon za zdravlje. Nisam ljubitelj pića ali treba probati tu rakiju.

Cedo Zobenica

30.12.2018. 08:04

@Radojko - Caca, nisu samo Tartufi Zakon za Zdravlje, priroda obiluje mnogim darovima koji pomazu zdravlju, samo treba odabrati pravu stvar sebi primereno. Ja sam birao pesmu....onu najskup'u.

Miroljub Petrovic

28.12.2018. 22:57

Bravo Čedo majstore!!! Kako da stupimo u kontakt sa gospodinom Čedom!?

Palačinke

29.12.2018. 04:27

Svaka Čast Čedo !! Sve mise dopada od RAKIJE je do Palente, Recepti su Za 10 Ali Štoje najvažnije Da se Vi Osećate Dobro, Da vam je Zdravlje Puno Bolje.

Cedo Zobenica

29.12.2018. 13:30

@Palačinke - Hvala, i ja vama zelim sve najbolje i lepe predstojece Praznike. Pozdrav

Cedo Zobenica

29.12.2018. 13:29

@Bane - Tartuf je kompozitan i ima sastojke koji sigurno pomazu organizmu da bude jaci i zdraviji. Postoji puno analiza koje daju za pravo toj tvrdnji da sada ne zalazim u detalje, a i sve je dostupno na netu. Neuporedivo je zadovoljstvo u konzumiranju Tartufa u bilo kom obliku, sam miris tartufa vec sam po sebi daje raspolozenju i mentalnom sklopu konzumenta jednu novu, uzviseniju notu koju oseti on sam a i njegovo drustvo.Pozdrav

Kuvarica

29.12.2018. 04:59

Tartufe su Veoma Skupe Tako Da me Zanima koliko Košta vaša Lekovita Rakija od Tartufa . Pogadjam možda 500Evra. Ali ako stvarno Rakija lekovita pa Vala platili bi I 500 evra. Sa srećom Da uspete Sa Tartuficama.:-)

Cedo Zobenica

29.12.2018. 13:23

@Kuvarica - Ne mogu reci cenu zato sto se ne proizvodi, ali ne treba biti ta cena, mada sigurno nece biti mala. Leci utoliko sto svojim energetskim mocima pomaze organizmu i i mentalno i fizicki. To je glavna osobina Tartufa, pored bozanstvenog, nezaboravnog i nisacim uporedivog murisa. Pozdrav

Borko

29.12.2018. 12:22

Ja sam probao rakiju sa tartufima gospodina Zovenice... moram priznati da je ukus izvanredan, ne znam da li leci, ali ja sam i onako zdrav kao konj! :)

Cedo Zobenica

29.12.2018. 13:17

@Borko - Hahaha dragi Borko, Leci um to je sigurno a daje snagu i mentalnu i fizicku, cak sta vise, i u vertikali i u horizontali. Kako ja volim da kazem; -za dusu, telo i jos poneki organi. To je zasluga Tartufa i dobre kombinatorike.

Adnan

29.12.2018. 12:24

Ja zivim u Trstu i cuo sam za Cedu. Pokusacu da ga probadjem i isprobam recepte.. narocito Cedovacu Nedovacu!

Cedo Zobenica

29.12.2018. 13:13

@Adnan - Dragi Prijatelju, uz dobru volju sve se moze. Gotovo uvek sam dostupan. Mozes na FB u mesaggi dati kontakt i druzicemo se sigurno. Mislim da znam, mada nisam 100% siguran ko bi mogao da nam se pridruzi. Pozdrav

Travar

29.12.2018. 12:31

Tartufi su cuveni po energiji koju daju, nije to nikakvo cudo, samo treba primenjivati uz terapiju. voleo bih da upoznam Ceda

Cedo Zobenica

29.12.2018. 15:41

Ja pravim, ja pijem kao i moji prijatelji, i nema cenu. Ako se stavlja JEDAN gram, a nije tako, i to je za mene i moje. Nema tajni pod kapom nebeskom, sve izidje na videlo. Moja namera je cista, i sluzi pre svega meni.