POSLE svečane sednice Skupštine grada, na kojoj su usvojene odluke o dobitnicima ovogodišnje Oktobarske nagrade i Novembarske povelje, odbornici su u nastavku rada usvojili izmene gradskog budžeta, prema kojima je obim gradske kase uvećan za 591 milion dinara i dostiže rekordnih 30,14 milijardi dinara.

Prema oceni gradonačelnika Miloša Vučevića, rebalansom nije značajno promenjena suština budžeta, ali je taj rekordni iznos dobar pokazatelj razvoja grada.

- Probili smo tu magičnu brojku od 30 milijardi dinara - naglasio je gradonačelnik, i napomenuo da je novosadski budžet danas duplo veći nego što je bio pre osam godina.

Ključni razlog za rebalans je povećanje plata u javnom sektoru, u skladu sa nedavno usvojenim izmenama zakona. Tako će zaposlenima u administraciji zarada od novembra biti povećana za osam odsto, u "socijali" i predškolskoj ustanovi sledi povećanje od devet, a onima u ustanovama kulture za deset procenata. U gradskoj kasi izdvojeno je dodatnih 250 miliona dinara za asfaltiranje ulica, izgradnju trotoara i drugih objekata putne privrede, a sa 40 miliona je subvencionisano JKP "Čistoća", da nastavi izgradnju novih podzemnih kontejnera za smeće.


PROČITAJTE JOŠ -Izgradnja biciklističke staze od Novog Sada do Beograda: Dogodine na dva točka do prestonice


- U ovom rebalansu izdvojili smo i neophodna sredstva za projektovanje tri nova obdaništa na području grada, kako bismo dodatno ublažili nedostatak kapaciteta u okviru predškolske ustanove - naveo je Vučević, i dodao da je dodatni iznos usmeren i za održavanje grobalja u prigradskim mesnim zajednicama.

Odbornici opozicije, u prvom redu predstavnici SRS-a, kritikovali su gradsku vlast zbog visokog budžetskog suficita od skoro sedam milijardi dinara.

- Džaba nam 30 milijardi ako vlast nije sposobna da taj ogromni novac upotrebi na kapitalne projekte koji su neophodni gradu, poput novih škola, vodovoda i kanalizacije u mnogim delovima grada - rekao je Đurađ Jakšić, šef odborničke grupe radikala, i predložio da Grad, u situaciji kada "prihoduje više nego što mu je potrebno, a ne ume da potroši", smanji cene komunalnih usluga, taksa i drugih dažbina.

Odbornici su usvojili i odluku prema kojoj će od 1. januara 2021. godine u Novom Sadu prestati upotreba plastičnih kesa. Biće to, prema rečima gradonačelnika, pravi primer ostalim gradovima u Srbiji kako se jača ekološka svest i štiti životna sredina.


IZBORI

NA pitanje novinara da li će se kandidovati za još jedan mandad, Vučević je odgovorio da će odluke o izbornim listama i kandidatima za izbore iduće godine doneti SNS i njeni organi. - Radim punim srcem i punom voljom za Novi Sad, a tako će biti šta god da ubuduće budem radio. U Novom Sadu treba puno raditi i dobro ga razumeti.


OKTOBARSKE NAGRADE

OKTOBARSKU nagradu Novog Sada dobili su profesor Fakulteta tehničkih nauka dr Ilija Kovačević i Milan Mumin, umetnik i muzičar. Novembarska povelja pripala je rezervnom pukovniku i predsedniku gradske organizacije RVS Bošku Pilipoviću i dr Milošu Petroviću, veterinaru, radiologu i naučniku.

Laureatima pripada i novčani iznos od po 130.000 dinara, koji se isplaćuje iz gradskog budžeta.