AKO je suditi po postignutom uspehu na nedavno završenoj 27. balkanskoj informatičkoj olimpijadi u Grčkoj, Srbija ne treba da brine za budućnost informacionih tehnologija. Učenici novosadske gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" Tadija Šebez i Nikola Pešić iz Atine su se vratili sa zlatnim odličjima.

Pročitajte još: Vasiliju i Igoru svetska bronza iz geografije

Na njihov uspeh svi su ponosni, a maturant Šebez i Pešić, koji je ovog leta postao student PMF, skromno ističu da je osvojeno prvo mesto plod njihovog rada i dobrih priprema. Na ovom takmičenju, održanom od 9. do 14. septembra u prestonici Grčke, učestvovalo je 55 takmičara iz 13 zemalja.

- Dva dana po pet sati smo radili po tri zadatka - kažu Tadija i Nikola. - Takmičenje je bilo individualno, svako je radio za sebe i trudio se da što bolje uradi. Svaki zadatak su zapravo algoritmi, ima puno podataka i trebalo je napraviti program da se oni što brže obrade i na što manjoj memoriji.

Mladi informatičari iz Novog Sada navode da je, recimo, trebalo da se izgradi najmanja dužina puta, koji istovremeno povezuje više gradova. Ideje, kako napominju naši sagovornici, uglavnom postoje, ali ih je trebalo nadograditi.

Obojica su, kao nadareni đaci, sedmi i osmi razred osnovne škole nastavili u prestižnoj "Jovinoj" gimnaziji, i tu ih je, gotovo uglas ističu, zainteresovala informatika. Časovi na kojima su se prvi put susreli sa programiranjem bili su im vrlo zanimljivi, i to ih je privuklo.

Maturant Tadija otkriva nam da je mnogo vežbao sam kod kuće, želeći da što više nauči, učio je programiranje preko interneta i takmičio se onlajn. S Međunarodne olimpijade informatike septembra prošle godine u japanskom gradu Cukubi, vratio se sa bronzanom medaljom, a prethodno na balkanskom nadmetanju u Temišvaru, okitio se srebrom.

Nikola i Tadija u gimnazijskom dvorištu


Nikola dodaje da ni njemu ne manjka iskustvo na takmičenjima, jer je sa nadmetanjima počeo još kao osnovac, a sada prvi put na svetskom nivou, i odmah je osvojio najsjajnije odličje.

EKIPA SRBIJE NAJBOLjA

PORED Tadije i Nikole, boje naše zemlje u Atini su branili Jovan Bengin i Mladen Puzić iz Matematičke gimnazije u Beogradu. Oni su osvojili srebrnu, odnosno bronzanu medalju. Time je ekipa Srbije ostvarila zbirno najbolji rezultat i nalazi se ispred drugoplasirane Rumunije.

DO INDEKSA BEZ PRIJEMNOG

DOSADAŠNjI uspesi i učešća na takmičenjima Nikoli su doneli "privilegiju" i prilikom upisa na fakultet - nije morao da polaže prijemni ispit. Takav scenario naredne godine očekuje i Tadiju, koji planira da dalje školovanje nastavi na Fakultetu tehničkih nauka.