ŠTETA što festival ne traje malo duže, bar dve nedelje, pa da kao čovek dospem da probam jela kojih sam se uželeo. Tako govori Branislav Jovanović (55), srednjoškolski profesor, koji je sa suprugom i kumovima redovan posetilac gastronomskog festivala "Ukusi Vojvodine", održanog za vikend u Limanskom parku u Novom Sadu uz učešće gotovo stotinu izlagača, proizvođača hrane i pića, bogat muzički program i zanimljive sadržaje za najmlađe.

Pročitajte još: SPECIJALITETI NA ĆUMURU ZOVU GOSTE: "Novosti" u selu gde se pravi najbolje pečenje u Srbiji

- Probali smo paprikaš od mangulice, paprikaš od petla, štrudle, knedle, popili domaće vino i sok od maline, razne stare poslastice koje su pripremane po receptima naših baka. Dopada mi se koncept manifestacije, baš po meri porodice, jer ovde smo došli na ručak po pristojnoj ceni, kao da smo kuvali kod kuće - ističe Jovanović.

U prirodnom ambijentu parka iz više od 20 kotlića, kazana, oranija, domaćih ćupova, mešali su se mirisi riblje čorbe i ribljeg paprikaša, škembića, pudarskog paprikaša, slatkog kupusa, šumskog paprikaša od pečuraka, "čobanca", supe od tri mesa (pilećeg, junećeg i ćurećeg), pačije supe, perkelta od štuke.

Pročitajte još: U Kraljevu za vikend tradicionalna „Pasuljijada“

Prodavala se domaća rakija, ona čuvena od duda, od maline, kajsije, dunje, naravno i šljivovica i lozovača, grožđevača, razne sorte domaćeg vina sa Fruškogorja.

Sava Graorac iz Kovilja priprema paprikaš od mangulice


- Naš festival je porodični ugođaj, odiše domaćom atmosferom, široko i lagano, uz popularne cene i lepu, tradicionalnu muziku - kaže Branislava Milunović, član organizacionog tima festivala. - Sve je natenane, a cene su, recimo, leba i masti sa alevom paprikom od 20 dinara, "icer" kobasica za 50 dinara, a špecije iz kotlića od 200 do 400 dinara, s tim da su porcije zaista obilne. Cilj je da se u naše kuhinje vrate tradicionalna jela, zdrava hrana i da vojvođanska kuhinja nađe zasluženo mesto na gastronomskoj karti Evrope.


TAKMIČENjE KUVARA

U OKVIRU festivala održan je i jedinstven "Kulinarski kup - ukusi Vojvodine", na kojem je 30 majstora varjače iz pet zemalja pripremalo jela sa vojvođanskim akcentom.

- Recimo, domaća testenina sa slaninom i kobasicom od mangulice začinjeno sirom... - kaže dr Nikola Vuksanović, doktor gastronomije, potpredsednik sudijskog žirija na manifestaciji.