SVE više domaćinstava u kulskoj opštini odlučuje se za grejanje na gas, kao energent koji nije skuplji od ogrevnog drveta ili uglja, a obezbeđuje toplotu "na dugme", bez pepela i drugih nečistoća. Oni koji su rešili da uvedu plin za predstojeću grejnu sezonu morali su da blagovremeno podnesu zahtev "Kula-gasu", poslovnoj jedinici "Srbijagasa" u Kuli, jer se na priključak čeka 60 dana.

- Toliko vremena je potrebno da se ishoduju lokacijski uslovi i dobije rešenje za izvođenje radova na priključku, a cela procedura obavlja se kroz Centralni informacioni sistem (CIS) - objasnio je Branislav Živanović, inženjer u "Kula-gasu".

Priključak košta 1.050 evra, a korisnik mora sam da nabavi kotao i plati ugradnju gasnih instalacija.

Pročitajte još - Grejanje na gas najjeftinije

- Ovi izdaci su razlog zašto se od 2011. godine, kad je završena gasifikacija u svim naseljima u kulskoj opštini, do danas na mrežu priključilo malo domaćinstava - oko 10 odsto u Kuli i Crvenki i ispod pet odsto u Sivcu, Ruskom Krsturu, Liparu, Kruščiću i Novoj Crvenki. Više priključaka je u naseljima koja su privredno razvijenija i imaju više zaposlenih - predočio je Živanović.

Uprkos tome što priključak, odnosno merno-regulacioni set, nije jeftin i što se cena gasnog kotla kreće od 60.000 dinara do 1.400 evra, evidentno je masovnije interesovanje za grejanje na plin, što se tumači drastičnim poskupljenjem čvrstog goriva. Za kubik tvrdog ogrevnog drveta trenutno treba izdvojiti 6.500, a za tonu lignita i sušenog uglja 8.000 i 13.500 dinara.

- Za grejanje kuće od 100 kvadratnih metara čvrstim gorivom potrebno je mesečno oko 15.000 dinara. Uz to, sav ugalj i drva za zimu treba obezbediti unapred i izdvojiti veliku sumu novca, a gas se plaća prema mesečnoj potrošnji - napominje Slobodan Raonić, vlasnik instalaterske radnje za vodovod i grejanje "Akva term" u Sivcu.

Pročitajte još - ZAGREVANjE DOMAĆINSTVA: Najtoplije je od cepanica, a evo ko će imati najmanje troškova grejanja

On je protekle zime za centralno grejanje svoje kuće drvenim peletom izdvojio 1.200 evra, a računa da će prelaskom na gas, čija je trenutna cena 38 dinara po kubnom metru sa uračunatim PDV, plaćati mesečnu ratu od 100 evra, ili 600 evra za celu sezonu od šest meseci.

Skupo Kubik drva 6.500 dinara Foto Z. R.


- Prednost grejanja na gas je i u tome što se tajmerom u određenim delovima dana podešava željena temperatura, što omogućava znatne uštede energije - ukazuje Raonić.

NEMA GUBITAKA

INŽENjER Živanović navodi da je stepen korisnosti kotlova na čvrsta goriva od 0,6 do 0,7, a gasnog kotla 0,95.

- To znači da u njemu praktično nema gubitaka, a uz to u domaćinstvu omogućava ne samo grejanje, nego i kupanje i kuvanje, jer zamenjuje bojler u kupatilu i električni šporet - istakao je Živanović.

BEZ BOJAZNI OD EKSPLOZIJE

KAO stručnjak za grejne uređaje, Raonić naglašava da su svi gasni kotlovi atestirani i ne sme biti loših.

- Ljudi se boje eksplozije gasa, pa uzimaju skuplje kotlove, smatrajući da su oni bezbedniji. Međutim, svi kotlovi su bezbedni, jer imaju tri vrste zaštite - kaže Raonić.