DUG od 599 miliona dinara prema "Sbijagasu", koji je donedavno bio na teretu JKP "Gradska toplana", na sebe je preuzela lokalna samouprava u Zrenjaninu kao njegov osnivač, a umesto novca će biti obavljen prenos svojine distributivnog sistema prirodnog gasa.

Ovo, inače, nije jedini primer ustupanja posla distribucije gasa, jer se nešto slično - pre više od decenije - dogodilo i u Žitištu, kada se JKSP "Ekos" tako otarasilo dugova.


PROČITAJTE JOŠ: Kikinda: Bistriji vid uz biomikroskop

Kako god bilo, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je na sednici Gradskog veća održanoj 28. avgusta istakao da dug JKP "Gradska toplana" prema JP "Srbijagas" postoji od kraja 2008, te da su Zrenjaninci u više navrata pokušavali da ga saniraju, ali to nije bilo realno iz tekućeg poslovanja....

Deo sporazuma je i to da "Srbijagas" već do kraja godine krene da nastavi postavljanje mreže u devet naseljenih mesta, a već su započeti radovi u Knićaninu, Perlezu i Belom Blatu. Uskoro se isti posao očekuje i u Tarašu, Jankov Mostu, Orlovatu, Tomaševcu, Čenti i Farkaždinu.

Po završetku tog posla, kompletna teritorija grada na Begeju će biti gasifikovana, a vrednost investicije premašuje 14 miliona evra - koliko će obezbediti "Srbijagas".

Na kraju, s obzirom na to da će ubuduće distributer gasa na teritoriji Zrenjanina biti upravo "Srbijagas", gradonačelnik očekuje povoljnosti za potrošače - pre svega u mnogo jeftinijem priključku, te korekcijama cena naniže, što će svakako obradovati oko 21.000 potrošača.

BLOKADA

MELANIJA Lojpur iz JKP "Gradska toplana" smatra da je lokalna samouprava povukla pravi potez i podseća na 2016, kada je zrenjaninska firma - zbog duga koji se neprestano uvećavao, mesec i po dana bila u blokadi "Srbijagasa", što im je bio jedan od najtežih perioda poslovanja.


PROČITAJTE JOŠ: Novi Sad: Antička pozornica za 21. vek

DUPLO

DIREKTOR JKP "Gradska toplana" Ilija Svilar (na slici)kaže da su dugovi nastali tokom grejne sezone 2008/2009, prilikom korekcije cene od 60 odsto. Tada je, kaže, nastao dug od gotovo 300 miliona koji je, tokom proteklih 11 godina, udvostručen.