ДВЕ кикиндске стране фирме, француски "Мекафор" и италијанска "Калцедонија", које имају погоне у Кикинди, донирале су медицинске апарате Општој болници у Кикинди укупне вредности 1,1 милион динара. За потребе службе за анестезију и реанимацију, "Калцедонија" је обезбедила 333.000 динара, док је "Мекафор" донирао 856.000 динара за очну амбуланту.

Захваљујући овој донацији, служба за анестезију и реанимацију добила је видео-ларингоскоп с пратећом опремом, кривином и шпатулама, наизглед мали апарат, али великих могућности приликом прегледа дисајних путева код пацијената.

- Добили смо компјутеризовану опрему новије генерације, коју већ користимо, и презадовољни смо њеним могућностима. Она обезбеђује знатно лакши, бржи и безбеднији рад анестезиолозима у збрињавању најтежих пацијената са компромитованим дисајним путевима у интензивном лечењу, као и са пацијентима који захтевају дуготрајну вештачку вентилацију. До сада смо користили стару, једноставнију опрему, скромнијих могућности - објашњава др Смиљана Томашев, начелница Одељења за анестезију, реанимацију и интензивно лечење.

Директор "Калцедоније" Адријано Зони напоменуо је да у Кикинди запошљавају 200 људи, да планирају да удвоструче капацитет, као и да ће наставити донаторске активности.

- У свакој земљи у којој имамо фирме желимо да поспешимо развој окружења. У сарадњи са Градом, наставићемо истим правцем - најавио је Зони.

Захваљујући донацији компаније "Мекафор", Општа болница је набавила биомикроскоп за очну амбуланту, а офталмолог др Драгана Радин објашњава да је то најважнији уређај, јер омогућава комплетан преглед ока.


- Ово је најосновнији апарат у офталмологији, без којег рад у амбуланти апсолутно није могућ. Овај апарат се користи за преглед свих делова ока, како предњег, тако и задњег сегмента, значи од површине ока и очног дна до унутрашњости ока, а служи и за мерење очног притиска. Нови апарат за нас је веома значајан, јер смо до сада користили апарат стар 37 година, који се често кварио, а резервних делова више нема. Прошле године, због квара тог апарата, прегледи у амбуланти нису били могући недељу дана - напоменула је др Радин.


ПРОЧИТАЈТЕ И:УМЕТНИЧКЕ СЛИКЕ УКРАСИЛЕ ИЗЛОГЕ: Изложба поводом „Љубичевских коњичких игара“
Директор "Мекафора" Небојша Недељковић истакао је да је задовољство учестовати у акцији за побољшање квалитета живота својих суграђана. Прошле године помогли су Дечји диспанзер.

- Наставићемо донације у области здравства, културе и спорта - најавио је Недељковић.

Своје донације болници ове две фирме обезбедиле су на позив Градске управе, која је и раније посредовала у реализацији оваквих акција.

- Ово је показатељ нашег веома доброг односа са локалним компанијама. Ове године акције смо организовали за установе за које сматрамо да нису довољно подржане и које немамо могућности да помогнемо у одређеном времену. Болница је интерес свих нас који живимо овде, па зато позивам и друге компаније да буду донатори и побољшају квалитет живота свих грађана.


РЕКОНСТРУКЦИЈА

- НАЈВЕЋИ пројекат за Општу болницу биће реконструкција комплетне зграде. Сада се ради пројекат и очекујемо да следеће године то буде и реализовано. Наше је да помогнемо да се премости тај период, док се велики посао не заврши - најавио је градоначелник Павле Марков.