SELO Plažane kraj Despotovca je bilo domaćin jubilarnog, desetog "Resavskog sabora" koji je - pored izložbe rukotvorina i proizvoda domaće radinosti - obeležio i defile kulturno-umetničkih društava iz raznih krajeva Srbije.

Mladi su se takmičili u ručnom krunjenju kukuruza, jedenju jabuke udvoje, nošenju devojaka... a vredne članice ovdašnjeg udruženja žena "Stari vez" su sve učesnike počastile domaćim poslasticama.

- Okupljamo dvadesetak članica u dobi od 30 do 60 godina, pa mi starije pletemo, vezemo i heklamo, dok mlađe prave medenjake i sapune - kaže predsednik Udruženja Svetlana Rajić i dodaje da novac zarađen prodajom naručenih rukotvorina koriste za putovanja na manifestacije širom Srbije.


PROČITAJTE JOŠ: MANASTIR SVETIH VRAČA KOZME I DAMJANA: Ovde spas traže i Albanci

Najmlađa članica je frizer Marijana Milošević (30), koja je veštinu spravljanja sapuna od prirodnih sirovina, sa dodatkom lavande, ruzmarina, nevena i mandarine naučila od svekrve Biljane.


Iako ima 80 godina i počasni je član "Starog veza", Mariva Milosavljević još zadivljuje veštim rukama i tvrdi da proizvodi od vune nikada ne izlaze iz mode.