GRAD Kikinda i Zapadni univerzitet iz Temišvara realizovaće treći zajednički projekat koji će se odnositi na očuvanje tradicije i kulturnog nasleđa. Naredni ima naziv "Muzičko kulturno nasleđe Banata" i odnosi se na narodno muzičko stvaralaštvo. Vredan je 327.000 evra, od čega će Grad Kikinda obezbediti skoro 149.000 evra, a ostatak temišvarski univerzitet.

- Projektom je predviđeno da u roku od 12 meseci najpre bude rekonstruisan deo zgrade KC, da se zamene podovi u baletskoj i koncertnoj sali, kao i prozori na zgradi, a potom da se u toj ustanovi osnuje muzičko-obrazovni centar. Predviđena je i nabavka opreme za digitalizaciju muzičke arhive Akademskog društva za negovanje muzike "Gusle", pa će mnogobrojni audio i video zapisi na različitim nosačima zvuka biti preneti u moderniji format. Na ovogodišnjem Festivalu orkestara, u organizaciju "Gusala", učestvovaće i predstavnici Muzičke akademije iz Temišvara - objasnio je Saša Tanackov, član Gradskog veća Kikinde.

PROČITAJTE JOŠ - "Gusle" traju 143 godine

Za predstavnike Zapadnog univerziteta iz Temišvara novi zajednički projekat sa Kikindom je izraz prijateljstva, a dosadašnje iskustvo predstavlja garanciju uspešne realizacije.

- Svi naši projekti usmereni su ka očuvanju kulurnog nasleđa, a ovaj će biti posvećen etnomuzikologiji, što je važno za obe strane Banata, rumunski i srpski - navela je prof. dr Otilija Hedešan, prorektor Zapadnog univerziteta iz Temišvara.


KAMP

AKADEMSKO društvo za negovanje muzike "Gusle" već godinama organizuje istraživački kamp na kojem studentu muzike, etnomuzikolozi i etnolozi istražuju muzičko nasleđe Banata.