AKADEMSKO društvo za negovanje muzike "Gusle" iz Kikinde jedno je od najstarijih srpskih kulturno-umetničkih društava u Vojvodini. Osnovano je davne 1876. godine i od tada nije menjalo ime. Kao verni čuvari narodnih igara i srpske tradicije, oduvek su okupljali veliki broj članova, od dece do veterana, sada ih je oko 400 u čak 11 sekcija: više folklornih i pevačkih grupa, orkestara, imaju soliste i hor.

- Mi smo jedna velika kuća koja neprestano raste i ima sve više članova - ponosan je direktor Zoran Petrović, jer im se prošle godine pridružio i mešoviti hor "Kornelije Stanković".

Članovi najstarije horske i muzičko-folklorne institucije Srba na ovim prostorima, okupili su za Sretenje, da proslave krsnu slavu. Odabrali su ovaj praznik, jer su "Gusle" prvi javni nastup imale 14. februara 1876. godine.

"GUSLE" od osnivanja imaju misiju da okupljaju veliki broj mladih ljudi. Tako se u "Guslama" rađaju prijateljstva, kumstva, ljubavi, sklapaju brakovi, pa nije redak slučaj da je više generacija jedne porodice vezano za njih.

Pročitajte još: Društvo "Gusle" proslavilo krsnu slavu

- Moja ćerka je dugogodišnji član društva, a ja sam im se nedavno pridružila u rekreativnoj grupi - kaže Mirna Rackov, majstorica za izradu kožnih opanaka, koja je ove godine bila i kuma na krsnoj slavi društva.

Ne čudi ovakav odnos, jer i njen poslovni uspeh vezan je za "Gusle".

- "Gusle" su mi vrlo važne, jer su me baš oni ohrabrili da počnem samostalnu izradu opanaka. Prva velika porudžbina stigla mi je baš od društva koje tako postojano neguje srpsku tradiciju - kaže Mirna.

DRUŠTVO je nastalo na inicijativu advokata Milana Petrovića i grupe nekadašnjih istaknutih Kikinđana: Đorđa Radaka, dr Ranka Granića, dr Vlajka Majinskog i Mirka Bogdana. Namera je bila negovanje muzike i razvijanje muzičkog života. Koliko je to bilo važno svedoči i podatak da je advokat Petrović odbio čak kandidaturu predsednika varoške opštine kako bi ostao u "Guslama".

Dečji folklorni ansambl - Foto "Gusle"


O bogatoj istoriji najstarije institucije kulture u Kikindi, svedoči i predratna zastava "Gusala" koja se čuva u Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini, a pečat iz 19. veka u Istorijskom arhivu Kikinde.

Pročitajte još: Krivo gudalo veru sačuvalo

- Nekada su u ovom društvu dirigovali Josif Marinković, Robert Tolinger, Hranislav Hartl. Tolinger je ostavio poseban trag u muzičkom životu Kikinde, jer je ovaj Čeh čitavu deceniju stvarao u našem gradu - kaže publicista Dušan Dejanac.

On je zabeležio da su sekcije "Gusala" do sada gostovale u više od 300 gradova u zemlji i inostranstvu. Imaju bogatu kolekciju kostima, zastava, fotografija, notnih knjiga. Društvo je nagrađeno Vukovom nagradom, Iskrom kulture, Ordenom Svetog Save Petog stepena, Oktobarskom nagradom Kikinde i "Zlatnom plaketom" Saveza amatera Srbije.


KAMP I FESTIVAL

IAKO lokalna samouprava nije osnivač "Gusala", tretira ih jednako kao ostale institucije kulture.

Zahvaljujući tome, "Gusle" već 18 godina krajem jula organizuju etno-kamp na kojem entno-muzikolozi i studenti iz regiona istražuju muzičku tradiciju Banata. U isto vreme održava se i međunarodni festival orkestara pod imenom "Fenok".