PRED odbornicima Skupštine grada Kruševca u petak će se naći Odluka o pokretanju projekta javno-privatnog partnerstva za Zdravstvenu ustanovu "Apoteka Kruševac" i to sa elementima koncesije. U obrazloženju predloga Odluke stoji, između ostalog, da je utvrđeno da su dugovanja na dan 11. april iznosila više od 348 miliona dinara, da su mesečni prihodi Ustanove 43,8 miliona, a rashodi 50,2 miliona dinara, kao i da se zaključuje da će i ubuduće postojati preteća nesposobnost plaćanja.

- Takođe je, na osnovu Odluke Skupštine grada Kruševca od 23. marta 2018, o pokretanju postupka javno-privatnog partnerstva bez elemenata koncesije, sproveden postupak objavljivanja javnog poziva i da nije bilo zainteresovanih za realizaciju projekta JPP bez elemenata koncesije za finansiranje i snabdevanje stanovništva lekovima i medicinskim sredstvima - obrazloženo je u predlogu Odluke.

U Sindikatu ZU "Apoteka Kruševac" ocenjuju da je odluka posledica višegodišnjeg nemara osnivača i da je doneta isključivo pod pritiskom, zbog zakonske obaveze da osnivač kao solidarni dužnik mora da namiri sva dugovanja ustanove u roku, koji je određen Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

PROČITAJTE JOŠ - Lek kod koncesionara

- U obrazloženju odluke se navodi da će apoteka generisati dug, i da nije u mogućnosti da finansira svoj rad - kaže, za "Novosti", Marko Miljković, predsednik sindikata u Ustanovi. - Takvim rezultatima doprinosi upravo nemar osnivača. Skoro decenijsko nedomaćinsko poslovanje, politička zapošljavanja, razne donacije...

Bez dinara investicija u prethodnih nekoliko godina i neadekvatnu snabdevenost, kao posledicu nagomilanog duga pod patronatom Gradske uprave, naravno da je nemoguće očekivati bolji rezultat, čak i uz nadljudski trud i požrtvovanost svih zaposlenih.

Jedna od kruševačkih apoteka, Foto Privtna arhiva

Poslovanje kruševačkih apoteka dodatno je bilo otežano sa promenom tržišnih uslova, nabavkom lekova na osnovu Zakona o javnim nabavkama, što je stavilo u privilegovan položaj privatne apoteke, koje jednostavno mogu da dopune zalihe onog trenutka kada im nestanu.

ZU "Apoteka Kruševac" napustilo je kroz racionalizaciju i sporazumni raskid ugovora oko 130 radnika i ostalo ih je manje od 100. Radnicima se duguje osam plata.

BEZ ODGOVORA

IZ Gradske uprave ni posle mesec dana i dva prosleđena mejla, nisu odgovorili na pitanja "Novosti" koja su se, između ostalog, odnosila na rešavanje problema duga "Apoteka Kruševac", a nije nam odgovoreno ni na pitanja šta je do sada grad Kruševac uradio i šta trenutno radi, kako bi omogućio opstanak Ustanove od vitalnog značaja.