DRŽAVA je potpuno rekonstruisala čuveni restoran "Kur salon", koji je sada u sjaju u kom nikad nije bio, čime ga je sačuvala od propadanja, ustupanjem na gazdovanje Specijalnoj bolnici "Banja Koviljača", a 15. maja, ove godine ponudiće na prodaju hotele "Podrinje" i "Gučevo", koji su bili u sastavu HTP "Banja Koviljača".

Pročitajte još: Preminuo višegodišnji direktor HTP "Banja Koviljača" Mladen Milutinović

Dejan Stalović, gradski menadžer u Loznici, kaže da je lokalna vlast u toku sa prodajom imovine tog nekadašnjeg društvenog, a potom podržavljenog preduzeća. Za "Podrinje", koje ima 4.700 kvadrata, početna cena je 52,8 miliona dinara. "Gučevo", ima 2.300 kvadrata, i početna cena je 18,6 miliona dinara. Oba hotela, od kojih je "Podrinje" u mnogo boljem stanju, nalaze se na odličnim lokacijama, što će, naravno, biti važno za buduće vlasnike.

Gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović, očekuje da će ovi hoteli privući investitore, koji imaju ne samo novac, već volju, želju da valjano rade i ostvare profit za sebe, ali i boljitak za čitav kraj. Lokalna vlast je, po njegovim rečima, učinila sve što je bilo potrebno, u njenoj nadležnosti, da se reše imovinsko-pravni odnosi koji su bili komplikovani i "kočili" su privatizaciju, ali i rad HTP "Banja Koviljača" još od 2002. godine.

Pročitajte još: ANA BRNABIĆ U BANjI KOVILjAČI: Otvaranje "Kur salona" (FOTO)

HTP "Banja Koviljača" u stečaju je od 2014. godine. Od 2011. godine je bilo podržavljeno preduzeće. Država je, na inicijativu grada, dala novac za uređenje dela hotela "Podrinja", zahvaljujući čemu je bio u prilici da prima najprobirljivije goste i sačuva se od propadanja. Lokalna vlast je, dok je god bilo moguće, pomagala ovo preduzeće, koje je, svojevremeno, dalo vile "Koviljača" i "Bosna" za zbrinjavanje izbeglica.

Diplomirani ekonomista Mladen Milutinović, koji je bio pretposlednji direktor ovog preduzeća, borio se kao lav, sa saradnicima, da firma ne ode u stečaj, da sačuva imovinu preduzeća, što je i uspeo u velikoj meri, dok su slični objekti širom Srbije otišli davno pošto zašto.

RUŠENjE

LOKALNI tajkuni i nekadašnji gospodari vlasti u gradu pokušali su da "krčme" imovinu HTP "Banja Koviljača" još rušenjem restorana "Bled". Na skoro kaubojski način i davanjem lokacije graditelju koji je jedan od najpoznatijih po prodaji jednog stana za više kupaca, zbog čega godinama robija, uništili su deo turističkog kompleksa.