U OPŠTOJ bolnici u Subotici pušten je u rad novi CT aparat, čija će upotreba značajno unaprediti i ubrzati dijagnostiku koronarne bolesti srca i ostalih vaskularnih problema pacijenata.

Novi skener, čija vrednost iznosi oko 45 miliona dinara, zameniće CT aparat star 12 godina, na kome je samo tokom prošle godine obavljeno 7.700 pregleda.

- Najsavremeniji CT aparat značajno će unaprediti dijagnostiku, koja će biti brža, preciznija, jasnija, a posebno raduje to što će na njemu moći da se rade i različite angiografske procedure, koronarografije i što će moći u potpunosti da se umreži sa angio-salom - ističe prof. dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo, dodajući da je u poslednje dve godine, Pokrajinska vlada u subotičku bolnicu uložila više do 180 miliona dinara, kako u opremu, tako i u različite infrastrukturne radove. - U protekle dve godine u subotičkoj bolnici zaposleno je više od stotinu medicinskih radnika, trenutno imamo 29 lekara koji su na specijalizaciji i koji će nastaviti da rade ono što su njihovi učitelji započeli.

Pročitajte još - BOLNIČKE SOBE KAO HOTELSKE: Opšta bolnica u Subotici ove godine pred kompletnom rekonstrukcijom

Kako je istakao dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice u Subotici, ovu i sve prethodne investicije potpuno su zaslužili i opravdali lekari, medicinski radnici i kompletno osoblje bolnice, a njihov rezultat najbolje se ogleda u eliminisanju ili skraćivanju liste čekanja, kvalitetnijem lečenju i bržem ozdravljenju pacijenata.

- Nemamo liste čekanja za ortopediju i za koronarografiju, a novi skener ubrzaće dijagnostiku koronarne bolesti srca i ostalih vaskularnih problema koji su prisutni kod pacijenata - naglašava dr Puškar.

- Takođe, ovaj savremeni aparat pružiće kvalitetniju sliku, veću dijagnostičku preciznost i mnogo bolju dijagnostiku pacijenata koji su u pripremi za ostale procedure u bolnici.

REKONSTRUKCIJA

SEDINOM ove godine očekuje se početak kompletne rekostrukcije bolnice, koja će koštati oko 25 miliona evra.

- Veoma sam srećan što je izrada projekta za ovaj posao pri kraju i polovinom ove godine ulazimo u tu ogromnu investiciju koju je obezbedila Vlada Srbije izdvojivši oko 25 miliona evra - najavio je gradonačelnik Bogdan Laban.