IZA subotičke Opšte bolnice je izuzetno uspešna godina, koja se po obimu ulaganja i nabavci opreme, vredne sto miliona dinara, ne beleži u proteklih deset godina, a u mesecima pred nama očekuje je kompletna rekonstrukcija.

U toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije, za šta su Grad Subotica i Pokrajinska vlada obezbedili ukupno 26 miliona dinara. Kancelarija za javna ulaganja Republike Srbije obezbedila je sredstva za ceo posao, a kako se očekuje, on će koštati oko 20 miliona evra.

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo je inicijativu za kapitalna ulaganja u zdravstveni sistem, a ona se realizuju kroz aktivnosti republičke i pokrajinske vlade. U toku je izrada projektne dokumentacije, što je veoma složeno i treba da bude završena do 1. marta - najavljuje dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice u Subotici. - Projekat podrazumeva kompletnu rekonstrukciju 35.000 kvadratnih metara prostora bolnice - glavne zgrade i svih 20 objekata u bolničkom krugu, kao i saobraćajnice, vodovodne i kanalizacione mreže, termoenergetskog postrojenja...

Izrada projektno-tehničke dokumentacije je praćena razgovorom projektanata, arhitekata sa svakim lekarom i odeljenjem. Svaka soba je posebno analizirana u odnosu na potrebe.

Pročitajte još - Subotica: Lečenje infarkta "kod kuće"

- Naš glavni zahtev je da sobe budu dvokrevetne sa kupatilima, da komfor pacijenata tokom hospitalizacije bude na najvećem nivou. Pritom, kapacitet bolnice će ostati na istom nivou, postojeći broj kreveta moramo da zadržimo - objašnjava direktor. - Postojeći broj liftova - četiri na osam spratova je apsolutno nedovoljan i uspeli smo da dupliramo taj broj. Predviđeni su novi tehničko-teretni liftovi koji će služiti za prevoz medicinskog materijala, prljavog i čistog veša... Umesto sadašnjih pet hirurških sala, imaćemo osam. U sklopu rekonstrukcije biće urađen i Centar za vantelesnu oplodnju. Ukratko, Subotica će dobiti bolnicu za 21. vek.

Ono što je najvažnije, radovi u ustanovi kojoj gravitira oko 200.000 građana, neće smeti da remete normalan rad bolnice. Na primer, izgradnja novih sala ni u jednom momentu ne sme da ugrozi rad hirurgije, što važi i za odeljenja.

UKINUTE LISTE ČEKANjA

ZAHVALjUJUĆI otvaranju angio-sale, u subotičkoj bolnici više nema liste čekanja za koronarografiju.

- U toku je instalacija najmodernijeg multislajsnog skenera. Možda smo jedina bolnica u Vojvodini koja ima 64-slajsni skener koji će omogućiti preciznu i brzu dijagnostiku promena na krvnim sudovima. Predviđamo da ni u tom segmentu neće više biti liste čekanja - ističe Puškar. - Tu je i oprema za gastroenterologiju, mobilni rendgen i mnogi drugi aparati.