ONKOLOŠKI pacijenti iz Pčinjskog i Kosovsko-pomoravskog okruga će i u Vranju moći da budu pregledani, te da dobiju mišljenje konzilijuma i odgovarajuću terapiju.

To je rezultat detaljnih dogovora i sporazuma o poslovnoj i stručno-medicinskoj saradnji koji su u gradu pod Pržarom u prisustvu gradonačelnika dr Slobodana Milenkovića u utorak potpisali prvi čovek Kliničkog centra u Nišu prof. dr Zoran Radovanović, direktor vranjskog Zdravstvenog centra dr Ljiljana Antić i čelnik Zdravstvenog centra u Gnjilanu dr Zoran Perić. Bolesni ljudi, dakle, više na preglede i po terapiju neće morati isključivo u Niš, što im je predstavljalo i nemali finansijski problem.

Pročitajte još - Za lečenje mališana stižu najbolji aparati

- Rešili smo veliki problem na dobrobit svih pacijenata iz Pčinjskog i Kosovsko-pomoravskog okruga koji su bili zapostavljeni prestankom rada Onkološkog konzilijuma u Vranju - procenio je prof. dr Radovanović. - Naši onkolozi će jednom sedmično ordinirati i ovde, te primati i pacijente iz Kosovsko-

-pomoravskog okruga. Već je dogovoren i raspored u toku meseca, pa će tokom prve sedmice raditi stručnjaci za tumore dojke, potom eksperti za gastro bolesti, pa ginekolozi, a u četvrtoj će na raspolaganju biti mešoviti konzilijum. Poslednja sedmica u mesecu je rezervisana za plućne bolesnike.

Dr Ljiljana Antić je najavila da će pomenuti raspored u vranjskoj Dnevnoj bolnici početi da važi već od 4. februara.


BROJNE OLAKŠICE

Dr Zoran Perić je, uz konstataciju da na teritoriji Kosovsko-pomoravskog okruga nažalost raste broj pacijenata sa malignitetom, podsetio da su oni dosad imali nemale probleme prilikom prelaska administrativne granice, ali i oko transporta do Niša. Podsetio je i na činjenicu da je od 1999. čak 37.000 zdravstvenih osiguranika iz kosovskog pomoravlja "oslonjeno" na medicinare u Vranju.