U INSTITUTU za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, ustanovi poznatijoj kao Dečja bolnica, u četvrtak su počeli radovi na izgradnji objekta za smeštaj nove magnetne rezonance (MR) i uručena donacija NIS-a, vredna više od 16 miliona dinara, za nabavku aparata i druge medicinske opreme.

Pokrajinska vlada je izdvojila 100 miliona dinara za kupovinu najkvalitenijeg aparata MR i više od 23 miliona dinara za izgradnju novog objekta u krugu Dečje bolnice u kojem će MR biti smeštena.

"Biće to najbolji uređaj te vrste u našoj zemlji, na šta smo ponosni. Tim aparatom, jedinstvenim u Srbiji, biće omogućena odgovarajuća dijagnostika tek novorođene dece ", istakao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović naglasivši da su te donacije pravi primer kako se zajedničkim angažovanjem Pokrajine, Instituta i kompanija postižu veliki rezultati.

Pročitajte još - Na pregled magnetnom rezonancom čeka 750 mališana

On je dodao da će Pokrajina i ove godine nastaviti značajnu podršku zdravstvenim ustanovama kao i nove zajedničke aktivnostiNIS-om i drugim društveno odgovornim kompanijama u pribavljanju prateće opreme za MR u Dečjoj bolnici.

Taj aparat je već kupljen i biće isporučen bolnici odmah nakon izgradnje novog objekta, koji bi trebalo da bude završen za oko četiri meseca.

AKCIJA

DEO humanitarne akcije NIS-a bio je organizovan i na benzinskim stanicama pod nazivom "Vi i mi za Dečiju bolnicu u Novom Sadu". - Od svake kupovine najmanje 25 litara goriva kompanija je donirala po 25 dinara za potrebe bolnice - navode organizatori akcije.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev uručio je Dečjoj bolnici donaciju vrednu više od 16 miliona dinara, obezbeđenu u filantropskoj akciji koju su inicirali zaposleni donirajući novac a prikupljeni iznos kompanija je udvostručila.

"Velika je privilegija učiniti nešto dobro za zajednicu. To je naše opredeljenje i usmerenje. Želim nam zdravu decu, od toga nema veće radosti", rekao je Tjurdenjev.

Savremeni aparati za anesteziju, EEG i druga oprema koja će biti obezbeđena tom podrškom NIS-a u velikoj meri će olakšati i ubrzati lečenje mališana u toj jedinoj tercijarnoj zdravstvenoj ustanovi u pokrajini, kojoj gravitira više od 400.000 dece, istakla je prof. dr Jadranka Jovanović Privrodski, direktorka Dečje bolnice.

Ona je napomenula da se dijagnostika magnetnom rezonancom za pacijente Dečje bolnice obavljala se u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici i u Kliničkom centru Vojvodine.