RODNI sibirski grad Salehard im je bio previše hladan, Tajland pretopao, a ni Amerika im "nije legla". Posle "lutanja" i slučajne posete prijateljima u Srbiji, petočlana ruska porodica Makejev, pre dve i po godine pronašla je "utočište" u Novom Sadu. I dok suprug Pavel radi na relaciji Srbija - Rusija, a trojica sinova uče jezik i idu u srpsku školu, Ija (34) je u Vojvodini pokrenula nesvakidašnji biznis - pravi jestive bukete. Za njenim aranžmanima od voća, povrća, cvetnih latica, ali sve češće i kobasica ili sira, u Novom Sadu vlada prava pomama!

Pročitajte još: Beograđanin pravi sladolede od ajvara i pirotskog kačkavalja

Kako ova ekonomistkinja priča, ideja o neobičnom poslu, rodila se slučajno. Pre četiri meseca napravila je poseban buket za svog trenera plesa, od crnog i belog luka. Njegovo oduševljenje, kao i svih koji su videli fotografiju njenog aranžmana koju je učitelj zumbe podelio na društvenoj mreži, pokazali su joj da postoji veliko interesovanje za takve bukete. Do sada ih je već napravila na desetine.

U njenim kreacijama, brokoli, nar i paprika, ili kulen, šargarepa i narandža sasvim skladno deluju.

- Kupci mojih buketa su ljudi koji, kao i ja, vole da se dive kreativnim poklonima, ali i da ih poklanjaju - kaže Ija. - Javljaju mi se mladi koji bi hteli da iznenade svoje mame, bake ili devojke. A sve češće se i dame odlučuju da poklone bukete muškarcima, što u Srbiji uopšte nije običaj. Za mene je najveći plus ta promena, da se i jačem polu sada poklanjaju buketi.

Pročitajte još: POSLASTIČARNICA PRAVI SLATKIŠE ZA PSE: Ljubimcu torta sa svećicama

Pravi ih za rođendane, venčanja, slave... Sa bananama, krastavcima, pistaćima, karfiolom, jabukama, celerom, orasima, grožđem, a najviše se traže sa paprikama, limunom i narandžama.

Po Ijinim rečima, ovu ideju donela je iz Rusije i jestivi buketi su tamo veoma popularni, a misli da dosad to niko nije radio u Srbiji. Pre nego što su odlučili da nastave život u Novom Sadu, Ija je radila u banci, Pavel u regionalnoj administraciji, a danas više nema ničeg od dosadne kolotečine. Pavel razvija egzotični turizam u planinama polarnog Urala i Arktika, a Ija pravi jestive bukete.


- Putovali smo svuda po svetu u nadi da ćemo naći grad koji će biti naš dom, a ne samo mesto boravka, i tu toplinu doma našli smo u Novom Sadu - kaže naša sagovornica. - Posle posete prijateljima 2016. godine u Novom Sadu i turističkog obilaska Srbije, iskreno smo zavoleli vašu zemlju i posebno Novi Sad. Ovde se osećam kao kod kuće i, naravno, smatram da moja porodica i ja možemo da imamo lep život u Srbiji. I deca su oduševljena.

Dvojica sinova već pričaju sa svojim vršnjacima na srpskom i imaju mnogo prijatelja. Pohađaju gradsku školu "Jovan Popović" i već govore srpski mnogo bolje od mame, koja je završila intenzivni kurs i sada samostalno uči jezik uz filmove, muziku i domaće zadatke sa decom.

USKORO RADIONICA

USKORO ću otvoriti svoju radionicu za jestive aranžmane - kaže naša sagovornica. - Biće to moj kutak za rad, gde ću primati porudžbine. Imam još mnogo kreativnih ideja i planova koji se tiču podsticanja nezaposlenih žena da pokrenu svoj biznis. Nameravam da pokrenem video-kurs o tome kako svaka žena može samostalno da napravi neponovljivi i jedinstveni buket, pa da od toga možda razviju i sopstveni posao.