VLASNICIMA mnogobrojnih kućnih ljubimaca nije strana priča o obeležavanju rođendana za pse. Poneki prave proslave i za "društvo", tako da veština Beograđanke Marine Simić sve više dolazi do izražaja. Neobični slatkiši u obliku šape ili koske peku se u njenoj kućnoj radionici baš kao druge "prigodne" figure.

Po ugledu na svetske poslastičare za ljubimce, gde je odavno popularno da se rođendani pasa i mačaka obeležavaju, Marina, inače diplomirani veterinar po struci, rešila je da trend prenese i kod nas. Iz svoje poslastičarnice svakog dana zaslađuje rođendane prestoničkih četvoronožaca.

- U inostranstvu se ovo smatra uobičajenom delatnošću, kao deo pet-kulture, dok je kod nas još neobično i u povoju - kaže Marina. - Tamo se najnormalnije organizuju proslave za ljubimce. A jedni od pokretača su mi bili i prijatelji, koji su želeli da obeležavaju rođendan svog krznenog prijatelja kao i svoj.

Vlasnici pasa, koji su mnogobrojni u Beogradu, sa oduševljenjem su reagovali na ovu novinu. Njima su, kako kaže, četvoronošci kao članovi porodice.

- Vlasnici komentarišu da im je tako nešto stvarno trebalo - objašnjava naša sagovornica. - Obeležavajući rođendane ljubimaca, druže se. A i više nemaju vremena da spremaju torte za svoje proslave, a kamoli za slavlja za pse.

LAVEŽ ZADOVOLjSTVA SVAKU porudžbinu i zahtev vlasnika Marina se trudi da ispoštuje. Zadovoljni lavež na kraju potvrda je da su osim vlasnika i ljubimci zadovoljni. - Jednom se dogodilo da su mi se mušterije požalile kako je njihova kuca celu tortu smazala odjednom - objašnjava Marina. - To se često dešava kod velikih rasa, poput labradora i retrivera, koji su poznati kao sladokusci.

Dok pažljivo bira sastojke od šargarepe, rogača, meda, Marina se trudi da ugodi ukusu svake rase. Za veće sladokusce bira malo slađe, a za brojniju družinu pravi čak i torte na sprat.

- Trudimo se da izađemo u susret vlasnicima, a natpis sa imenom ljubimca obavezan je deo dekoracije - kaže Simićeva. - Postoji mogućnost ukrasa, poput šapica, srca...Iako nemamo toliko izbora u kombinaciji sastojaka kao obični poslastičari, trudimo se da budu podjednako ukusne, ali i da lepo izgledaju.

A kada Marina završi sa svojom ulogom u organizaciji slavlja, žurka može da počne.

- Uglavnom se okupe vlasnici i njihovi ljubimci iz kraja i onda svi željno iščekuju dostavu - objašnjava poslastičarka. - Gotovo uvek su obavezne svećice za slavljenika i poneka rođendanska kapa. Zapravo, proslava izgleda kao i svaka druga - puna dobrog raspoloženja. Jedino što su ovde gosti malo bučniji i nemirniji.