FAKULTET pedagoških nauka u Jagodini ovih dana proslavio je 120 godina postojanja. Godine 1898. počela je da radi Srpska kraljevska muška učiteljska škola, koju je posebnim zakonom o ustanovljenju potvrdio kralj Aleksandar Obrenović. Njen osnivač, Sreten Adžić, bio je prvi školovani pedagog u Srbiji. Škola je ustanovljena po modelu skandinavske praktične škole, a posle čitavog veka, u okviru finsko-srpskog programa za profesionalni razvoj nastavnika u Srbiji, Fakultet pedagoških nauka ponovo kreira jedinstven obrazovni program za obrazovanje učitelja u Srbiji koji integriše sve primere dobre prakse skandinavskog obrazovnog sistema.

Fakultet još ima i park s drvećem i biljkama koje je Adžić lično zasadio, kao i pet poljskih učionica, koje su zadržale autentičnu namenu. Zato je postao deo turističke ponude grada Jagodine, a Zavod za zaštitu prirode Srbije 2003. godine proglasio ga je za spomenikom prirode treće kategorije.

PROČITAJTE JOŠ - Srpski studeti napravili šampanjac od maline

- Na 1,7 hektara imamo 300 jedinki, 57 vrsta drveća, žbunova i lijana. Pored raznih dugoživećih stabala, drvo ginko biloba, bilo je prvo zasađeno na Balkanu, pa smo njegov list uzeli za logo fakulteta - kaže Violeta Jovanović, dekan ove visokoobrazovne ustanove. - Adžić je maštao o tome šta će se dešavati pod krošnjama tog drveća za 100 godina. Vodio je dnevnik o životu svake biljke, a u jednom od sačuvanih zapisa izrazio je očekivanje da će tada, u parku, koji je nazvao "livadica večnosti", sedeti, družiti se i razvijati nauku i kulturu svog naroda "kultivisana, visokoobrazovana Srpčad".


UČIONICE U PRIRODI

Sreten Adžić je imao ideju da učitelji treba da rade u prirodi, pa je od 1905. godine u parku organizovao poljske učionice, koje su u to vreme bile jedinstvene u svetu. Pet poljskih učionica, koje su se razlikovale po tipu, nastavnom predmetu koji se u njima slušao i po rasporedu mesta za sedenje, služile su za izvođenje nastave na otvorenom.