Srpski studeti napravili šampanjac od maline
19. 07. 2013. u 21:30
Na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu studenti proizveli voćni napitak sa surutkom, džem od paradajza, mafine sa začinima
ALKOHOLNO piće od maline, koje je osmislio tim studenata Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu uskoro će probati i Francuzi. Ideja Jovane Vunduk, Radovana Đorđevića i Steve Levića pobedila je na takmičenju za najinovativniji prehrambeni proizvod, "Ekotrofelija Srbija". Oni su dobili šansu da se nadmeću i sa kolegama iz cele Evrope, koji će se okupiti u Parizu.
- Napravili smo niskoalkoholno piće od maline, bez aditiva i veštačkih boja, sa četiri odsto alkohola - kaže Jovana Vunduk. - Ukus je između šampanjca i sajdera (alkoholnog pića od jabuke). Već smo izračunali da bi cena jedne boce na tržištu bila jedan evro.
Ekipa je osmislila i naziv, pa je proizvod dobio ime "spariberi", a potrudili su se i oko ambalaže i etikete.
Na štandu pored njih, svoj novi proizvod predstavile su Maja, Tanja, Milka i Milena sa Tehnološko-metalurškog fakulteta. One su napravile neobičan napitak, koji podseća na voćni jogurt, ali je malo ređi.
- Iskoristile smo surutku, koja je veoma zdrava, ali ima ružan ukus i zbog toga smo joj dodale jabuku - priča Maja Bulatović. - Surutka je otpadna sirovina i potpuno je neiskorišćena u Srbiji, jer se od 10 litara mleka proizvede kilogram sira, a ostane devet litara surutke, koja se baca. Ove devojke pune su preduzetničkog duha i spremne da pregovaraju da svoj proizvod ponude nekoj od mlekara koje posluju u Srbiji.
Na štandovima studenata osnovnih i doktorskih studija, koji su se predstavili na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu mogao se probati i džem od paradajza, ledeni čaj od 12 različitih biljaka, slani i slatki mafini sa ruzmarinom, bosiljkom, origanom... Mladi tehnolozi potrudili su se da budu originalni i da naprave ekološki proizvod koji još ne postoji na tržištu.
Sonja Davidović, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, bila je u timu koji je "skuvao" džem od paradajza sa goji bobicama, sa Himalaja. Dok su pakovali svoj proizvod, razmišljali su i o budućim korisnicima, pa su džem sipali u teglice od 140 grama, kako bi mogle da se poslužuju u restoranima, ali i da budu lepo upakovan suvenir. Sudijama, među kojima je glavni bio profesor Viktor Nedović, servirali su piletinu prelivenu pekmezom od paradajza.
- Naš prozvod može biti i desert, a goji bobice su po svojim svojstvima zdravije od aronije, koja je u poslednje vreme kod nas veoma popularna - ubeđivala nas je Davidovićeva dok nam je džem mazala na hleb, da probamo.

POBEDNICI PUTUJU U FRANCUSKU
EKIPA Naučnog instituta za prehrambene tehnologije iz Novog Sada osmislila je specijalnu vrstu hleba od heljde. Njihova ideja je osvojila drugo mesto, za ovo pecivo produžene svežine.
Profesor dr Viktor Nedović, predsednik Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije, kaže da iza cele ideje stoji promovisanje studentske kreativnosti i stvaranje novih proizvoda.
sanja
19.07.2013. 22:14
svaka cast mladima
Champagne ili kako se u Sbiji pogresno kaze Sampanjac umesto Sampanj, je penusavo vino od grozdja koje raste u Francuskoj pokrajini Champagne. Sva ostala penusava vina koja nisu iz te pokrajine nezakonito upotrebljavaju i zloupotrebljavaju to ime. Nalov 'Srpski studeti napravili šampanjac od maline' je neozbiljan i neistinit i smesan , Uzgred budi receno, u Srpskom jeziku ne postoji rec STUDETI. Vecernje Novosti zaista trebaju da zaposle skolovanog editora!
@Walter Rado - Treba da, a ne "Trebaju da zaposle..." Ako vec insistirate.
@Walter Rado - Srpski jezik nije moj 'forte' i vise od 45 godina nije jezik koji dnevno upotrebljavam. Suprotno vama ne pokusavam da se predstavim kao lingvisticki strucnjak. Gramaticke greske nisu toliko problematicne kao sto je zloupotreba Srpskog jezika u stampi i televiziji. Nikada nisam video vasu kritiku turcizma, germanizma ili pogresnu i cesto smesnu upotrebu anglo terminologije.
@Walter Rado - Srpski jezik nije moj 'forte' i vise od 45 godina nije jezik koji dnevno upotrebljavam. Suprotno vama ne pokusavam da se predstavim kao lingvisticki strucnjak. Gramaticke greske nisu toliko problematicne kao sto je zloupotreba Srpskog jezika u stampi i televiziji. Nikada nisam video vasu kritiku turcizma, germanizma ili pogresnu i cesto smesnu upotrebu anglo terminologije.
Komentari (9)