Srpski studeti napravili šampanjac od maline

Z. Radović

19. 07. 2013. u 21:30

Na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu studenti proizveli voćni napitak sa surutkom, džem od paradajza, mafine sa začinima

ALKOHOLNO piće od maline, koje je osmislio tim studenata Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu uskoro će probati i Francuzi. Ideja Jovane Vunduk, Radovana Đorđevića i Steve Levića pobedila je na takmičenju za najinovativniji prehrambeni proizvod, "Ekotrofelija Srbija". Oni su dobili šansu da se nadmeću i sa kolegama iz cele Evrope, koji će se okupiti u Parizu.

- Napravili smo niskoalkoholno piće od maline, bez aditiva i veštačkih boja, sa četiri odsto alkohola - kaže Jovana Vunduk. - Ukus je između šampanjca i sajdera (alkoholnog pića od jabuke). Već smo izračunali da bi cena jedne boce na tržištu bila jedan evro.

Ekipa je osmislila i naziv, pa je proizvod dobio ime "spariberi", a potrudili su se i oko ambalaže i etikete.

Na štandu pored njih, svoj novi proizvod predstavile su Maja, Tanja, Milka i Milena sa Tehnološko-metalurškog fakulteta. One su napravile neobičan napitak, koji podseća na voćni jogurt, ali je malo ređi.

KOBASICE SA BILjKOM PODUBICOM KOBASICE koje su napravile studentkinje Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu razlikuju se od svih koje se mogu kupiti u radnjama. Uz meso i papriku, kao standardne sastojke, u njih je "ubačena" biljka podubica. Ivana Kuzeljević, Aleksandra Milić i Iva Radulović su osmislile proizvod u koji će, umesto soli, biti dodat ovaj "začin", koji raste na livadama u okolini Čačka. - Dobile smo isti proizvod kao i izvorni, koji može duže da traje - objašnjava Ivana Kuzeljević. - Ove kobasice bi na tržištu bile skuplje za 10-20 odsto, a mnogo su zdravije od klasičnih.

- Iskoristile smo surutku, koja je veoma zdrava, ali ima ružan ukus i zbog toga smo joj dodale jabuku - priča Maja Bulatović. - Surutka je otpadna sirovina i potpuno je neiskorišćena u Srbiji, jer se od 10 litara mleka proizvede kilogram sira, a ostane devet litara surutke, koja se baca. Ove devojke pune su preduzetničkog duha i spremne da pregovaraju da svoj proizvod ponude nekoj od mlekara koje posluju u Srbiji.

Na štandovima studenata osnovnih i doktorskih studija, koji su se predstavili na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu mogao se probati i džem od paradajza, ledeni čaj od 12 različitih biljaka, slani i slatki mafini sa ruzmarinom, bosiljkom, origanom... Mladi tehnolozi potrudili su se da budu originalni i da naprave ekološki proizvod koji još ne postoji na tržištu.

Sonja Davidović, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, bila je u timu koji je "skuvao" džem od paradajza sa goji bobicama, sa Himalaja. Dok su pakovali svoj proizvod, razmišljali su i o budućim korisnicima, pa su džem sipali u teglice od 140 grama, kako bi mogle da se poslužuju u restoranima, ali i da budu lepo upakovan suvenir. Sudijama, među kojima je glavni bio profesor Viktor Nedović, servirali su piletinu prelivenu pekmezom od paradajza.

- Naš prozvod može biti i desert, a goji bobice su po svojim svojstvima zdravije od aronije, koja je u poslednje vreme kod nas veoma popularna - ubeđivala nas je Davidovićeva dok nam je džem mazala na hleb, da probamo.


POBEDNICI PUTUJU U FRANCUSKU

EKIPA Naučnog instituta za prehrambene tehnologije iz Novog Sada osmislila je specijalnu vrstu hleba od heljde. Njihova ideja je osvojila drugo mesto, za ovo pecivo produžene svežine.

Profesor dr Viktor Nedović, predsednik Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije, kaže da iza cele ideje stoji promovisanje studentske kreativnosti i stvaranje novih proizvoda.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Walter Rado

20.07.2013. 01:48

Champagne ili kako se u Sbiji pogresno kaze Sampanjac umesto Sampanj, je penusavo vino od grozdja koje raste u Francuskoj pokrajini Champagne. Sva ostala penusava vina koja nisu iz te pokrajine nezakonito upotrebljavaju i zloupotrebljavaju to ime. Nalov 'Srpski studeti napravili šampanjac od maline' je neozbiljan i neistinit i smesan , Uzgred budi receno, u Srpskom jeziku ne postoji rec STUDETI. Vecernje Novosti zaista trebaju da zaposle skolovanog editora!

Maja M.

20.07.2013. 15:12

@Walter Rado - Treba da, a ne "Trebaju da zaposle..." Ako vec insistirate.

Walter Rado

20.07.2013. 22:11

@Walter Rado - Srpski jezik nije moj 'forte' i vise od 45 godina nije jezik koji dnevno upotrebljavam. Suprotno vama ne pokusavam da se predstavim kao lingvisticki strucnjak. Gramaticke greske nisu toliko problematicne kao sto je zloupotreba Srpskog jezika u stampi i televiziji. Nikada nisam video vasu kritiku turcizma, germanizma ili pogresnu i cesto smesnu upotrebu anglo terminologije.

Walter Rado

20.07.2013. 22:12

@Walter Rado - Srpski jezik nije moj 'forte' i vise od 45 godina nije jezik koji dnevno upotrebljavam. Suprotno vama ne pokusavam da se predstavim kao lingvisticki strucnjak. Gramaticke greske nisu toliko problematicne kao sto je zloupotreba Srpskog jezika u stampi i televiziji. Nikada nisam video vasu kritiku turcizma, germanizma ili pogresnu i cesto smesnu upotrebu anglo terminologije.

Walter Rado

20.07.2013. 22:14

@Walter Rado - Srpski jezik nije moj 'forte' i vise od 45 godina nije jezik koji dnevno upotrebljavam. Suprotno vama ne pokusavam da se predstavim kao lingvisticki strucnjak. Gramaticke greske nisu toliko problematicne kao sto je zloupotreba Srpskog jezika u stampi i televiziji. Nikada nisam video vasu kritiku turcizma, germanizma ili pogresnu i cesto smesnu upotrebu anglo terminologije.

Walter Rado

20.07.2013. 22:24

@Walter Rado - Srpski jezik nije moj 'forte' i vise od 45 godina nije jezik koji dnevno upotrebljavam. Suprotno vama ne pokusavam da se predstavim kao lingvisticki strucnjak. Gramaticke greske nisu toliko problematicne kao sto je zloupotreba Srpskog jezika u stampi i televiziji. Nikada nisam video vasu kritiku turcizma, germanizma ili pogresnu i cesto smesnu upotrebu anglo terminologije.

Dule Los Angeles

20.07.2013. 06:52

Lepo je da se studenti bave inovacijama.Samo nove stvari vode u progres.Mozda ce nesto od ovoga biti pravi hit, i "sici"u narod. Mozda ce mo na ovaj nacin "zatvoriti"granicu za otpad sa Zapada koji nam se prodaje kao-Hrana.Ali procitah i jednu veliku glupost(ako je istina)!"....a 9 litara surutke se baca"?! Da li je moguce da ni profesori ni studenti ne znaju pravu vrednosr surutke?Sta i kolko ona sve leci?Seljaci su od njih mnogo pametniji,pa surutkom bar hrane prasad.Rupe,rupe u nauci deco!

Rada

20.07.2013. 10:58

@Dule Los Angeles - Posto su kolege tehnolozi ucestvovali u izradi ovih proizvoda, podatak da se 9l surutke baca je vezan za industrijsku proizvodnju, a ne za manja seoska domacinstva. Upravo iz razloga sto znaju vrednost surutke, oni su se odlucili da od nusproizvoda, naprave nesto. Umesto da pohvalite inovativnost ovih mladih ljudi, Vi pljujete po njima. Sram Vas bilo!

Dule Los Angeles

20.07.2013. 17:23

@Dule Los Angeles - "Kolega tehnolog"da procita komentar pre nego sto pocne da "bije"po tastaturi! "Kolega tehnolog"mora da naucu da je primitivizam odraz neznanja i nemoci."Kolega tehnolog"treba da nauci ,jer nezna, da se bas industriji surutka ne baca,jer to i mlekare,kao i seljaci dobro znaju."Kolega tehnolog" treba iz texta da vidi,da postoje"rupe"u nauci,a siguran sam i medji"kolegama".Sve cestitke Polj.fakultetu(koji sam zavrsio).Konacno da se cuje i vidi da rade prave stvari.

Miki

21.07.2013. 08:59

@Dule Los Angeles - Nema potrebe da se nervirate, sve je u redu dok su u Srbiji svinje zdravije od ljudi. Da, jos jedna stvar "ne zna" se pise odvojeno... Ne znam na kom se fakultetu to uci.

Aleksandar69

21.07.2013. 11:54

@Dule Los Angeles - @MIki,Miki veliki Ne znam se ne uči na fakultetu,već mislim u školici,osnovnoj (valjda)

DejanBg

20.07.2013. 15:29

@Rada - Najzad da bar jedan fakultet u Srbiji zaliči na ozbiljne svetske fakultete. Ko prati akademska i naučna dostignuća i inovacije, primetio je da svaki čas neka grupa studenata sa ozbiljnih stranih fakulteta, objavi svetu svoje otkriće, nov proizvod ili tehnologiju. Sa srpskih fakulteta samo vesti o "enciklopedijskom uspehu" na takmičenjima itd a niko da stvarno uradi nešto korisno iako to nije stvar novca već kreativnosti i rada. Sve čestitke Poljoprivrednom fakultetu.

Surutka

20.07.2013. 18:50

Majo, surutka nema ruzan ukus, naprotiv. Surutka se ne baca, seljaci je prodaju na pijaci za 50 dinara 1,5 litar. U prodavnicama zdrave hrane se prodaje surutka u prahu. I narod masovno kupuje. Vi ste mladi i ne pamtite, starije generacije su odrasle na surutki. 9 litara po 50 dinara je vise nego kilogram sira.

milkicka

20.07.2013. 21:59

@Surutka - Misli se na industrijsku proizvodnju... a ne na domacinstvo. Svi podaci su tacni i potvrdjeni od strane komisije pred kojom je prezentovan proizvod. Ideja je i bila da se mladima priblizi surutka koja je izuzetno zdrava i korisna, ali je zbog ukusa i mirisa odbijaju. A ukoliko se surutka pri proizvodnji sira izbaci u vodotokove predstavlja veliko zagadjenje. U pitanju su hiljade litara.

Milan

21.07.2013. 09:52

@Surutka - Ako je 1,5 litar 50 din onda je 1 litar 33 din, tako da je 9 litara malo manje od kilograma sira. Surutka u prahu kao i svi ostali proteinski koncentrati se uvoze, a koliko vidim sa ovakvim suzenjem svesti i nacinom razmisljanja taj trend ce se nastaviti. Tesko se ovde prihvata neciji uspeh i nesto sto vodi napred.

PF

21.07.2013. 03:47

prvo-tim koji je pobedio nije tim studenata! drugo-medju prva tri mesta nisu mogli da se nadju timovi sa istog fakulteta koliko god oni bili najbolji...i trece,glavno-U Srbiji je i dalje sve preko "veze" !!!

jota

21.07.2013. 18:49

Tim koji je pobedio jeste tim studenata ali doktorskih studija. Propozicije takmicenja dozvoljavaju ucesce ljudima do 35 godina starosti. Naziv proizvoda je pogresno napisan (Sparkberry) i nije u pitanju sampanjac; zatim da je tim koji je napravio kobasice iz Beograda umesto iz Cacka, kao i to da pobednici putuju u Francusku umesto u Keln (Nemacka). Koliko li bi gresaka bilo da je izvestavanje islo iz druge ili trece ruke!

Владимир Д. Раденковић

23.07.2013. 21:07

Svajcarci vec odavno piju gazirano pice na bazi surutke kojem je dodata aroma kako bi se zamaskirao ukus koji nije svima bas po volji ( ne mogu da se setim kako se tacno pice zove). Tacno je da je surutka veliku balast za mlekarsku industriju jer je ogroman zagadjivac ukoliko se nepreradjena baci. Medjutim, od nje se mogu spravljati neke vrste sireva (urda, na primer). Generalno, proizvodjaci veoma zapostavljaju surutku. Dehidracijom bi se mogli spravljati visokokvalitetni proteini (za bildere).