KADA su se pre nekoliko godina suočili sa činjenicom da njihovoj opštini na jugu Srbije preti izumiranje, čelnici lokalne samouprave u Trgovištu su se ozbiljno pozabavili populacionom politikom, a sada se u njihov program finansijske podrške povećanju nataliteta uključila i država.

- Dobili smo 4,2 miliona dinara i iskoristićemo ih za proširenje kapaciteta predškolske ustanove "Poletarac", te nabavku oprema za jaslice - kaže prvi čovek Trgovišta Nenad Krstić, i podseća na to da Opština svako sklapanje braka, ukoliko jedan od budućih supružnika ima više od 35 godina, stimuliše sa 150.000 dinara.

Uslov je da su prethodnih šest meseci bili prijavljeni u Trgovištu i u njemu ostanu bar pet godina posle venčanja. Istovremeno, i svaka nezaposlena majka godinu dana po porođaju može da računa na 10.000 dinara mesečno, a značajna sredstva se izdvajaju i za finansiranje vantelesne oplodnje...


PROČITAJTE JOŠ - NEMA BRIGE ZA NATALITET: U sokaku graja 40 mališana


U Trgovištu je, inače, lane sklopljeno 25 brakova i rođeno 68 beba, a ove godine je samo tokom avgusta čak 20 ovdašnjih parova stalo pred matičara.

Nenad Krstić