ZA razliku od obližnjeg Kraljeva, koje se nalazi u grupi srpskih gradova i opština sa izrazito negativnom demografskom slikom, u selu Samaila, u zaseoku koji ovdašnji meštani zovu Ulica, nema problema sa natalitetom i prirodnim priraštajem.

U samo jednom sokaku, na razdaljini od oko jednog kilometra, u ukupno petnaest domaćinstava ima 40 mališana školskog i predškolskog uzrasta kao i dece mlađe od sedam godina, a nekoliko porodica, poput Miletića, Pešića, Novakovića, Đokovića i Jovanovića, ima troje ili više dece.

Da su deca u ovom seoskom sokaku zaista najveće bogatstvo, uverili smo se dok se dvadesetak mališana različitog uzrasta zajedno igralo u dvorištu ovdašnje porodice Đoković.

Pročitajte još - ALARMANTNO: Sve nas je manje, godišnje gubimo 35.000 duša

- Igramo se svi zajedno, mada dečaci više vole fudbal, a mi devojčice odbojku, jurke ili žmurke - kroz širok osmeh i zadihana od igre kaže desetogodišnja Katarina Novaković.

Njena dve godine starija drugarica Tatjana Miletić dodaje da je veoma srećna što u svom komšiluku ima mnogo drugova i drugarica, posebno što se svi lepo slažu i što između njih nema svađa.

Nešto stariji, petnaestogodišnji Lazar, već uveliko trenira fudbal u lokalnom Borcu, član je pionirskog tima i, kako kaže, ne predstavlja mu problem da se stara o svojim mlađim komšijama.

- Mi stariji vodimo računa o njima, to je potpuno normalno - naglašava ovaj mladić. - Osim dečjeg igrališta, selu nedostaje i uređen fudbalski teren. Onaj postojeći je neravan i zapušten, a poznato je da ovdašnji dečaci obožavaju fudbal.

Dok se mališani igraju, na sve njih zajedno paze i stariji meštani, bez obzira na to čija su deca.

- Svi su oni naši, pa se tako i ponašamo i pomažemo jedni drugima. Volimo svu decu i ništa nam nije teško - držeći u naručju četvoromesečnu bebu kaže Jelena Đoković, majka troje dece. - Lepo je ovako živeti, videti puna dvorišta u kojima odzvanja dečji smeh, a želja svih nas je da dobiju pristojno igralište.

Ovu veliku, a u današnje vreme i skromnu želju meštana, po rečima gradonačelnika Kraljeva dr Predraga Terzića, lokalna samouprava pokušaće da ispuni u što kraćem roku.

Pročitajte još - Đorđević: Ove godine iz budžeta 58 milijardi dinara za brigu o porodici

- Uz igralište gde deca mogu da provode slobodno vreme, da se igraju i druže ili bave sportom, moramo da rešimo i problem javne rasvete i tu su već preduzeti određeni koraci - poručio je dr Terzić prilikom posete ovom delu Samaila donoseći mališanima prigodne poklone.

VRTIĆ

U SAMAILU se nalazi i ambulanta, pošta, Osnovna škola "Petar Nikolić", koju pohađa oko 200 učenika iz ovog sela i isturenih odeljenja u obližnjim Mrsaću, Bukovici i Lascu.

- Imamo obezbeđenih 600.000 dinara za rekonstrukciju Doma kulture, čije prostorije ćemo iskoristiti za otvaranje mešovite grupe vrtića Predškolske ustanove "Olga Jovičić Rita" - istakao je Nenad Pajić, predsednik Saveta MZ Samaila.