DANI ŠUŠENICE: Meso mami goste
20. 11. 2018. u 07:15
Lokalna vlast u Dimitrovgradu i ovdašnji Sportsko-turistički centar, priredili su tradicionalnu gastro-manifestaciju "Dani caribrodske šušenice"
Brojne štandove obišlo mnogo posetilaca, Foto V. Ćirović
LOKALNA vlast u Dimitrovgradu i ovdašnji Sportsko-turistički centar, priredili su tradicionalnu gastro-manifestaciju "Dani caribrodske šušenice". Reč je o izložbi sušenog, tačnije dimljenog mesa, butkica i slanine, ali i drugih domaćih proizvoda od mleka, voća i povrća, koje uz ručni rad i obradu uspeva u Zabrđu, Burelu, ali i u pitomini nišavske doline.
Glavna turistička manifestacija pod krovom Sportskog centra okupila je veliki broj posetilaca iz cele Srbije, ali i iz susedne Bugarske: Sofije i okoline, gde se nesumnjivo zna šta je kvalitetna i ukusna hrana, proizvedena na tradicionalan način.
Šušenica je ovde oduvek bila okosnica domaće kuhinje. Koristi se uglavnom u zimskim mesecima, nakon napornog rada u šumi, oko stoke ili na njivi. Priprema se odmah posle svinjokolja i to tako što se meso najpre usoli, odstoji u salamuri po nekoliko dana, a onda se otpočne dimljenje na slaboj vatri i to traje bar po dvadesetak dana. Prava šušenica ima bakarno-žutu boju.
Pročitajte još - Skupa junetina sad još skuplja
To je ono što su nam o ovom specijalitetu kazali gotovo svi izlagači, kojih je bilo na desetine i koji su svoju robu prodavali od najmanje 1.000 dinara za kilogram.
Među mnogobrojnim posetiocima iz susedne Bugarske, tačnije iz prestonice te zemlje, bila je i penzionerka Marija Marinova, čiji su preci poreklom iz ovih krajeva, tačnije iz okoline Krivodola.
- Bila sam dete i vrlo dobro se sećam kada su moji deda i otac pravili šušenice, na pravi prirodan način. Najvažnije kod ovog proizvoda je što nema nikakvih dodataka za povećanje trajnosti - kazala nam je Marinova.