JELI smo ga malo, ali sada ćemo još manje. Juneće meso poskupelo je u radnjama za 10 do čak 20 odsto. Kilogram junetine ne može da se kupi ispod 750 dinara, mada mu je cena u mnogim mesarama prešla 800 dinara.

Stručnjaci smatraju da je na rast cena uticala veća potražnja za junećim i telećim mesom, kao i sporazumi o saradnji sa Turskom. Tako je otkupna cena govedine sa dva evra po kilogramu porasla na 2,50 evra.

Teletina i junetina su mesa kojih retko ima u tanjirima građana Srbije. Prvenstveno zbog visokih cena. Uz to, u Srbiji već više od 20 godina vlada kriza proizvodnje goveđeg mesa, pa je naša zemlja sa proizvodnjom od oko dva miiona goveda spala na nekih 800.000.

PROČITAJTE JOŠ - Po šniclu samo kad je na akciji

- Generalno je veliki problem u govedarstvu i sve da najbolje mere za njegov razvoj budu danas donete, ono se ne može oporaviti sigurno u narednih pet-šest godina - objšnjava Milan Prostran, agroekonomista. - Kod nas ne dominira potrošnja goveđeg mesa, već se najviše kupuju i jedu piletina i svinjetina. Poskupljenje goveđeg mesa nikako ne može da utiče na inflaciju ili na neke probleme na tržištu, upravo iz razloga što to spada u kvalitetna mesa i ono je već duže vreme skupo, pa se mnogo i ne kupuje. Kilogram teletine ide i preko 1.350 dinara. To je skoro četiri puta skuplje od svinjskog buta.

Prema rečima Prostrana, kod nas ne postoji ni neka navika da se kolje tele, pa teletine, generalno, imamo vrlo malo. Teletinu najviše jedu stanovnici južnog dela Srbije, gde je to tradicija i nema nikakve veze sa njihovom kupovnom moći.

NESTAŠICA U EVROPI KAKO Prostran objašnjava, telećeg mesa nema ni u Evropi, da bi Srbija mogla uvozom da koriguje cene. Srbija čak ne ispunjava ni kvote za izvoz goveđeg mesa za EU. Zato je lako sa svinjetinom, koja se iz evropskih zemalja uvozi u velikim količinama.

- Strah od rasta cene junetine i teletine ne treba nikoga da plaši, jer će se ljudi okretati ka vrstama i kategorijama jeftinijeg mesa, kao što i sada rade - ističe Prostran. - Pileće i svinjsko meso su daleko jeftinije od svega. Svakako, jedan od osnovnih razloga povećanja cene ovog mesa, jeste i njegova velika tražnja, ali i ugovorene obaveze za inostranstvo. Na tržištu ga nema dovoljno, a već imate neke ugovorene aranžmane oko isporuke i vrlo je moguće da se cena podiže, kako ne bi plaćali penale za isporuku. Svakako, najbitnije je da su na tržištu prisutne ostale kategorije mesa, pa ne vidim neku posebnu brigu.

PROČITAJTE JOŠ - Svinjsko meso je poskupelo za 100 dinara

FONDOVI EU

PROJEKAT ima za cilj pomoć poljoprivrednicima i proizvođačima hrane da se pripreme za konkurenciju kad Srbija uđe u EU. Uz privatne i podsticaje države, zajedno sa bespovratnom pomoći EU od 175 miliona evra, može se doći do cifre od 400 miliona evra.

Ovo je u petak izjavio šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, prilikom uručivanja sporazuma IPARD dva, o dodeli pomoći za ruralni razvoj za period od 2014. do 2020. godine.