NOVA školska godina u kulskoj opštini počela je zbrkom sa cenama mesečnih autobuskih karata za učenike koji pohađaju srednje škole u susednoj vrbaskoj opštini. Roditelji srednjoškolaca očekivali su da karte, kao i prethodne godine, koštaju od 900 do 1.350 dinara, u zavisnosti od udaljenosti naselja do Vrbasa, ali su ih iznenadile tri i četiri puta više cene, koje su se menjale iz dana u dan.

Suveilj Karimanović iz Kule navodi da je sinu, koji pohađa Medicinsku školu u Vrbasu, dao najpre 900 dinara da kupi mesečnu kartu, ali je on došao iz škole i kazao da nije imao dovoljno para, jer su mu na šalteru prevoznika "Putokaz" rekli da karta košta 2.920 dinara.

- Narednog dana mi je saopštio da ni to nije dovoljno, jer je cena karte 3.900 dinara! Otišao sam besan na šalter i pitao šta se dešava. Službenica je objasnila da je "Putokaz" dobio naređenje da uskladi cene sa somborskim "Severtransom". Na kraju se ispostavilo da cena mesečne karte "Putokaza" od Kule do Vrbasa košta 3.740 dinara, a "Severtransova" 2.990 dinara - ispričao je Karimanović.

Iz Odeljenja za društvene delatnosti opštine Kula stiglo je obaveštenje da je lokalna samouprava, nakon sprovedene javne nabavke, za prevoz učenika do Vrbasa (kao i do Sombora i Novog Sada) izabrala "Severtrans" za polaske iz Sivca, Crvenke i Kule i "Putokaz" za prevoz iz Kruščića, Lipara i Ruskog Krstura.


PROČITAJTE JOŠ - OŽIVELA ŠKOLA POSLE SEDAM GODINA: Ceo razred Nikolina


- Mesečne karte kod oba prevoznika za putovanje u škole izvan kulske opštine lokalna samouprava regresira u visini od 20 odsto. Besplatne karte imaju svi učenici koji pohađaju srednje škole u kulskoj opštini, a to su Ekonomska i Tehnička u Kuli, Stručna u Crvenki i Gimnazija u Ruskom Krsturu. Od oko 400 svršenih osnovaca, 250 je upisalo jednu od ove četiri škole, a ostali su odabrali škole izvan kulske opštine - predočila je načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Dragana Potpara.

Regresirane mesečne karte "Severtransa" do Vrbasa koštaju od Sivca 4.048, od Crvenke 3.520 i od Kule 2.990 dinara. "Putokazove" su od Kruščića 4.224 dinara, a od Lipara i Ruskog Krstura 3.840 dinara. U "Putokazu", koji je prethodne školske godine bio jedini prevoznik, kažu da su pokušali da izjednače cene sa "Severtransom" na relacijama od Sivca, Crvenke i Kule, ali im to nije dozvoljeno.

- Deci iz Kule je zbog reda vožnje više odgovaralo putovanje autobusom "Putokazom", jer nisu gubili vreme ni pre ni posle škole. Kao najbolje rešenje sada nam se čini prevoz taksijem, koji već dovozi učenike iz Vrbasa u škole u Kuli - kaže Karimanović.ČUVANjE ŠKOLA "U LOKALU"

RODITELjI su revoltirani jer skupe mesečne karte moraju da plaćaju zato što im se deca nisu opredelila za neku od škola u kulskoj opštini. U "Putokazu" objašnjavaju da su mesečne karte prethodne školske godine bile jeftine zbog povoljnih tržišnih uslova. Opština, ističe Potpara, ne diskriminiše učenike, nego besplatnim prevozom do škola "u lokalu" čuva broj odeljenja i nastavnika u kulskoj opštini.