U isturenom odeljenju Osnovne škole "Vitko i Sveta" u zaplanjskom selu Dukat kod Gadžinog Hana ponovo se čuje školsko zvono kome se raduju svi meštani, a najviše porodica Nikolić, jer njihova ćerka Nikolina neće morati da napusti roditeljski dom da bi se školovala. Prvim slovima i brojevima Nikolinu uči Milica Mikić (27) iz Doljevca, kojoj je, kao učiteljici, ovo prvi posao. U opštini Gadžin Han ove školske godine osmi razred je završilo 54 učenika, a upisano je tek 29 prvaka.

Jelica (28) i Ivan Nikolić (41) ne kriju radost što su školske vlasti imale razumevanje i omogućile Nikolini školovanje, a njima brigu manje.

- Planirali smo da ćerku upišemo u školu u selu Kočane kod Doljevca gde žive moji roditelji. Morala bi da se seli tamo, a nama bi bilo teško da se odvojimo od deteta. Mnogo je vezana za svoje mlađe sestre Mašu (5) i osamnaestomesečnu Anđeliju - kaže Jelica, jedna od malobrojnih mladih mama u pustom Zaplanju.

Jelica podržava odluku supruga Ivana, vozača u "Nišekspresu", da ostanu na selu, jer je, kaže, zdravije da deca odrastaju u prirodi, ali veli i da je mnogo iskušenja.

- Poslu se ne nadam, jer u blizini nema radnog mesta, a da ostavljam decu i putujem u Niš, gde se možda može i naći neki posao, ne bi imalo smisla, jer ovde nema ni vrtića - kaže Jelica. - Ne smeta mi što sam mama i domaćica, ali ponekad poželim da imam više prijateljica sa kojima bih mogla da se družim i delim savete oko roditeljstva.

Pročitajte još - Školsko zvono u selu Dukat zvoni samo za malu Nikolinu

Pored Nikoline, novi početak je i za učiteljicu Milicu Mikić koja će svakog dana dolaziti na posao iz Doljevca, ali kaže da joj to ne smeta.

- Malo sam brinula kako ću raditi sa jednim detetom, jer dok sam stažirala bilo je više dece u razredu - kaže nam učiteljica, koja za svoju učenicu kaže da je pametna i zainteresovana. - Svaki učenik nam je dragocen i treba voditi računa da obrazovanje svima bude dostupno.

Učiteljica Milica Mikić i Nikolina Nikolić u učionici

Upravo je dostupnost obrazovanja bio motiv i direktoru škole Slobodanu Pejiću i psihologu Snežani Radović, koji su se potrudili da ruinirani prostor upristoje da bi Nikolina mogla da ima koliko-toliko normalno školovanje.

- Pored centralne škole u Gadžinom Hanu imamo i pet isturenih osmoletki u Zaplanjskoj Toponici, Gornjem Barbešu, Donjem Dušniku, Ličju i Velikom Krčimiru. Decu uči 70 prosvetnih radnika, ali se bojim da ćemo uskoro svi ostati bez posla jer dece nema - upozoravaju prosvetari.


SELO SEMČE BEZ ŠKOLE

Za razliku od Dukata, u selu Semče je ove godine zatvorena škola, jer nisu imali koga da upišu. Slična sudbina čeka i školu u Taskovićima, gde imaju samo jednog učenika i to četvrtog razreda, koji iduće godine nastavlja školovanje u Gadžinom Hanu. Sva ova sela su na desetak kilometara od Niša, imaju dobre puteve, struju, vodu, internet, ali nema posla i zato odlazak u veću sredinu malobrojne porodice vide kao rešenje, a nikom ne pada na pamet da se vrati.